Lastentarvike Lastentarvike
Miten leikkiä vastasyntyneen vauvan kanssa?
Vauva on valmis leikkimään jo vastasyntyneenä, ainoa kysymys onkin leikin sopeuttaminen lapsen eri kehitysvaiheisiin ja tarpeisiin. Lue vihjeet ja ideat alta, miten voit leikkiä vastasyntyneen kanssa niin, että se tukee vauvan kasvua ja kehitystä. Kerromme myös konkreettisia leikki-ideoita ja niihin sopivia Tiny Love -leluja.

Päivittäisillä leikkihetkillä aloitat vuorovaikutuksen vastasyntyneesi kanssa, luoden vauvalle samalla rutiinia ja turvaa, sekä hauskoja hetkiä vanhempien kanssa.

Bambo Nature | Parempaa vointia vauvan iholle

"On tärkeää muistaa, että vastasyntynyt tarvitsee myös paljon rauhallista omaa aikaa ilman häiriöitä, jolloin hän voi tutustua ympäristöönsä itse."

Milloin vauvan kanssa kannattaa leikkiä?

Leikkihetki on hyvä ajoittaa niin, että vauva on hereillä ja tarkkaavaisena, eli unien jälkeen ja kun vauva ei ole liian nälkäinen. Leikkihetkien on tarkoitus olla rentoa ja mukavaa aikaa. Jos lapsi ei pidä tietystä leikistä, kannattaa se suosiolla vaihtaa toiseen tai koettaa myöhemmin uudestaan. Huomaat pian, mitkä leikit ovat vauvan suosikkeja.

On tärkeää muistaa, että vastasyntynyt tarvitsee myös paljon rauhallista omaa aikaa ilman häiriöitä, jolloin hän voi tutustua ympäristöönsä itse. Monet Tiny Love -lelut rohkaisevat itsenäiseen leikkiin ja tutkimiseen, jolloin vauva pystyy leikittämään itseään omaan tahtiinsa sopivasti. Kaikki Tiny Love -tuotteet suunnitellaan tukemaan lapsen eri kehitysvaiheita yhdessä lasten kasvun ja kehityksen asiantuntijoiden kanssa. Useat leluista on tarkoitettu käytettäväksi monien eri kehitysvaiheiden aikana, lapsen kasvaessa ja oppiessa koko ajan lisää.

Voiko vastasyntynyt makoilla vatsallaan?

Vastasyntynyt voi aloittaa päivittäisen vatsallaan makoilun heti, sillä se tukee vauvan motorista kehitystä ja lihasten vahvistamista. Totuttelu kannattaa aloittaa pari minuuttia kerrallaan 2-3 kertaa päivässä vanhemman rinnan päällä köllötellen. Vauvan vatsallaan vietettyä aikaa pidennetään hiljalleen kunnes noin 3 kuukauden ikäisenä vauva voi oleilla vatsallaan noin 30 minuuttia päivässä. Leikkimatto on oiva apuväline vatsalla makoilun pidentämiseksi.

Kun vauva alkaa tuntua hermostuneelta tai väsyneeltä, on vatsa-aika ohi ja vauva käännetään takaisin selälleen. Vatsalla oleskeluun totutellaan hiljalleen vauvan omassa tahdissa ja vauvaa ei nukuteta vatsalleen.

Miten helpottaa vauvan vatsalla oleskelua?
Vauvakin viihtyy vatsallaan

Ajoita vatsa-aika niin, että vauva on hyvällä tuulella ja pirteänä, esimerkiksi vaipanvaihdon tai päiväunien jälkeen. Pehmeä ja kiinnostava leikkimatto tekee vatsallaan makoilusta hauskaa ja rohkaisee vauvaa yrittämään nostaa päätään, jonka harjoittelun vauva aloittaa yleensä noin 2 kuukauden ikäisenä.

Vatsallaan vietetty aika on kehitykselle tärkeää, mutta kehittyvien lihasten voimistaminen on pienelle vauvalle kuin urheilua ja siksi on hyvä, että vauvaa motivoidaan leikin ja lelujen avulla. Meadow Days -matossa on mukana vauvalle oma tyyny tekemään vatsalla makoilusta helpompaa. Voit myös itse rullata pehmeästä viltistä tai pyyhkeestä tuen vauvallesi. Vatsallaan oleskelu on hauskaa, kun vauvalla on mukava asento, sekä mielenkiintoista katseltavaa ja kuunneltavaa.

Tiny Love Gymini -leikkimattojen monilla aktiviteeteillä on helppo viihdyttää vauvaa. Leikkimatoista löytyy peili, josta lapsi voi ihastella ja ihmetellä itseään, helpottaen vatsallaan viihtymistä. Voit ottaa yhden hauskoista riippuleluista ja houkutella sillä vauvaa pysymään vatsallaan. Leikkimattojen riippulelut ovat irrotettavia, joten voit vaihdella niitä helposti ja siirtää vauvasi lempparilelut kätevästi leikkimatosta sitteriin ja vaunuihin kulkemaan vauvan mukana.

Löydät erilaiset interaktiiviset, helisevät ja tärisevät riippulelut täältä.

Millaiset lelut sopivat vastasyntyneelle vauvalle?

Pyöreät muodot, kuten kasvot ja silmät, nappaavat pienen vauvan huomion. Vauvaa kiinnostavat kasvot ja etenkin omien vanhempien kasvot.

Tiny Love -tuotteissa seikkailevat eläinhahmot on suunniteltu pienelle vauvalle kiinnostavaksi katsella. Vastasyntyneen on helppo hahmottaa söpöjen eläinten isot pyöreät silmät ja niitä katsellessaan vauva harjoittelee samalla kasvojen tunnistamista ja tunnetaitoja.

Esittele vauvalle leluja yksi kerrallaan, anna hänen tutkia lelua rauhassa omalla tahdillaan ja varmista, ettei vauvan ympärillä ole liikaa virikkeitä yhtä aikaa. Kun vauva kyllästyy leluun, voit vaihtaa sen toiseen. Vauvan leikkiä ei kannata liikaa ohjata, vaan antaa vauvan itse päättää miten leikkii leluilla - vääränlaista leikkimistä ei ole!

Mitä vastasyntynyt näkee?

Vastasyntynyt näkee vain noin 20-30 cm etäisyyteen, joten vauvan kanssa leikkiessä kannattaa olla lähellä vauvan kasvoja. Leikkimattojen roikkuvia leluja voi myös siirtää lähemmäs, jotta ne erottuvat vauvalle paremmin.

Vastasyntyneet vauvat näkevät vain mustan, harmaan, ja valkoisen sävyjä. Tämän vuoksi Magical Tales -sarjasta löytyy paljon korkean kontrastin mustavalkoisia ja harmaita värejä vastasyntyneiden kehittyville silmille.

Kehittävää aikaa yhdessä
Kuinka harjoittaa vastasyntyneen vauvan näköaistia?

Mustavalkoisen värimaailman voimakkaat kontrastit stimuloivat vauvan näköaistia ja auttavat keskittymään kuvioihin. Mustavalkoisilla leluilla voit harjoitella vauvan kanssa kohteen seuraamista jo vauvan ollessa parin viikon ikäinen.

Lelun seuraaminen vauvan kanssa:

Liikuta lelua vauvan naaman edessä hitaasti edestakaisin ja katso seuraako vauvan katse mukana. Tähän leikkiin käy hyvin Magical Tales -leikkimaton mukana tuleva pehmeä kuvakirja, jossa on selkeitä mustavalkoisia kuvioita.

Lue Mitä odottaa vastasyntyneen kanssa? -blogistamme lisää vauvan näön ja muiden aistien kehityksestä.

Mitkä leikit sopivat vastasyntyneelle vauvalle?

Ensimmäisten parin kuukauden aikana vastasyntyneen leikissä tärkeintä on vanhempien kasvot, ääni ja yhdessäolo. Vauvasi tykkää kun viet naamasi lähelle, ja teet helppoja, liioiteltuja ilmeitä, jotka vauva erottaa hyvin. Vastasyntyneet voivat jo matkia, joten näyttämällä kieltä voit saada vauvasi tekemään samoin. Tässä leikkejä, joita voit kokeilla jo vauvan ensimmäisinä kuukausina.

Vauvan kanssa ilmeily:

  1. Laita vauva sitteriin, makoilemaan selälleen leikkimatolle, tai ota vauva syliin
  2. Vie naamasi lähelle vauvaa, 20-30 cm etäisyyteen
  3. Ota katsekontakti vauvaan
  4. Näytä hitaasti kieltä
  5. Odota ja katso vastaako vauva matkimalla
  6. Toista uudestaan monta kertaa
  7. Katso kuinka vauvasi vastaa erilaisille ilmeille

Kurkistusleikki vauvan kanssa:

  1. Laita vauva sitteriin, makoilemaan selälleen leikkimatolle, tai ota vauva syliin
  2. Vie naamasi lähelle vauvaa, 20-30 cm etäisyyteen
  3. Ota katsekontakti
  4. Laita kädet naamasi eteen hitaasti
  5. Kurkkaa käsien välistä ja moikkaa vauvaa hymyillen
  6. Anna vauvalle aikaa vastata ja reagoida
  7. Toista leikkiä uudestaan monta kertaa
Kuinka tukea vauvan motorista kehitystä leikin avulla?
Vauvan jumppaleikit

Pienen vauvan motorinen kehitys on vasta alkamassa, joten vauva ei osaa vielä hallita liikkeitään ja opettelee vasta tiedostamaan omaa ruumistaan. Lihashallinnan ja kehonhahmotuksen kehityksessä auttavat erilaiset liikkeisiin ja tuntoaistiin keskittyvät leikit.

Kahden kuukauden ikäiselle vauvalle voit kokeilla seuraavia leikkejä, joihin tarvitset vain pehmoisen leikkimaton tai muun alustan, sekä ohuen harson.

Vauvan jumppaleikki:

  1. Laita vauva makoilemaan selälleen leikkimatolle.
  2. Ota kiinni vauvan käsistä tai jaloista ja tee varovasti pieniä liikkeitä, samalla kun selität vauvalle ”tässä on sun jalat”, ”tässä on sun kädet”.
  3. Kehon keskilinjan ylittävät liikkeet ja ristikkäisliikkeet kehittävät vauvan aivopuoliskojen yhteistoimintaa.
  4. Tuo vauvan kädet ristikkäin vauvan rinnan päälle. Tämä on kehon keskilinjan ylittävä liike, joissa jalat tai kädet ylittävät ruumiin keskiosan oikealta vasemmalle tai toisinpäin.
  5. Liikuttele pyöreällä liikkeellä vauvan jalkoja vuorotellen ylös ja alas, vähän kuin vauva ajaisi pyörällä. Tämä on ristikkäisliike, joka tarkoittaa molempien käsien tai molempien jalkojen käyttöä synkronoidusti.

Jumppaleikin ohessa vauvan motorinen kehitys saa tukea, kognitiiviset taidot kehittyvät ja vauva saa tärkeää yhteistä aikaa vanhemman huomion keskipisteenä.

Harsoleikki vauvan kanssa:

  1. Laita vauva selälleen leikkimatolle.
  2. Ota kiinni harson reunasta, nosta se ylös ja pyyhkäise harsolla hitaasti vauvan yli.
  3. Jatka toistaen samaa liikettä.
  4. Harsoleikki toimii myös kurkistusleikkinä! Moikkaa vauvaasi iloisesti aina kun vauvan naama ilmestyy harson alta näkyviin.
  5. Vaihtelun luomiseksi, kevyen harson voi antaa välillä pudota vauvan vatsalle ja nostaa taas ylös.

Kosketus on myös tärkeää vauvan kehitykselle ja tuntoaistiin perustuvat leikit auttavat vauvaa hahmottamaan omaa ruumista ja sen tuntemuksia. Harsoleikillä saat aktivoitua vauvan tuntoaistia hauskalla tavalla.
Lisää ideoita löydät Tiny Loven blogista.

Leikkimatot eli gyminit
Miten valita leikkimatto vauvalle?

Valitse leikkialustaksi juuri sinun vauvallesi sopiva leikkimatto. Tiny Love Gymini-sarjan mattojen lelukaaret saat kätevästi taitettua sivuun, jolloin mahdut leikkimään vauvan kanssa lähekkäin. Kick and Play -matossa on interaktiivinen pehmeä musiikkipaneeli, jota vauvan on hauska potkia pikkujaloilla ja pehmeästä Boho Chic -leikkimatosta löytyy kaunis puinen lelukaari.

Jos kaipaat isompaa mattoa, joka toimii myös taaperon leikeissä, valitse Palapeli XL -leikkimatto. Isolla matolla on tarpeeksi tilaa koko perheelle ja sen monet leikkimahdollisuudet kehittyvät lapsen mukana vauvan pehmeästä köllöttelystä aina taaperon rakennusleikkeihin.
Täältä löydät kaikki Tiny Love -tuotteemme.




Lähteet:

Lastentarvike -blogi - Mitä odottaa vastasyntyneen kanssa?
Tiny Love -blogi - Tiny Time Magazine
THL - Meille tulee vauva: Opas vauvan odotukseen ja hoitoon

Vauvan kanssa leikkiminen