Lastentarvike Lastentarvike
Miten valita turvaistuin?

Lue Lastentarvikkeen turvaistuinopas

Monet vanhemmat miettivät, mikä turvaistuin kannattaa valita omalle lapselle ja mikä on se paras turvaistuin. Meillä Lastentarvikkeella tullaan kysymään tätä samaa kysymystä usein ja monet pohtivat miten osaavat valita istuimen laajasta turvaistuinvalikoimastamme. Tässä turvaistuinoppaassa käymme läpi, että millaisia turvalaitteita on olemassa ja mitä kaikkea tulee ottaa huomioon turvaistuinta valitessa.

Jokin tietty turvaistuin, joka on yhdelle perheelle paras mahdollinen, ei välttämättä sovikaan toiselle perheelle. Sen takia suosittelemme lämpimästi tulemaan lähimpään Lastentarvike -myymälääsi tutustumaan laajaan turvaistuinvalikoimaamme ja sovittamaan turvaistuimia omalle lapsellesi. Meidän ammattitaitoiset myyjämme opastavat ja auttavat teitä valitsemaan sopivan turvaistuimen juuri teidän perheellenne. Tämän lisäksi, saatte turvalaitteen autoon sovitus- ja asennuspalvelun jokaisesta myymälästämme.

Kuinka valita turvaistuin? Lue lastentarvikkeen turvaistuinopas.
Lait ja säännökset

Suomen lain mukaan alle 135 cm pitkä lapsi tarvitsee E-säännön mukaisen turvaistuimen henkilö-, paketti-, ja kuorma-autolla matkustaessaan. Me Lastentarvikkeella suosittelemme, että turvaistuinta käytettäisiin jopa 150 cm asti. Suosittelemme myös, että lapsi matkustaa turvaistuimessa selkä menosuuntaan vähintään 4-vuotiaaksi asti Selkä menosuuntaan matkustaminen on tutkitusti 5 kertaa turvallisempaa verrattuna kasvot menosuuntaan päin matkustettaessa.

P.S. Tiesithän, että uudempi turvaistuin standardi UN R129 muuttui syyskuussa 2024 pakolliseksi ja ECE R44 -standardi tippui pois. Tämä tarkoittaa sitä, että myymälästämme löydät ainoastaan R129 standardin mukaisesti hyväksyttyjä turvaistuimia. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettet saisi kuljettaa lasta edellisen R44-standardin mukaan hyväksytyssä turvaistuimessa. Voit lukea lisää turvaistuinstandardeista täältä.

Turvalaitteita on kolmenlaisia:

Turvaistuimella viitataan yleensä yleisesti lasten turvalaitteisiin, joita on 3 erilaista eri pituisille ja eri painoisille lapsille: turvakaukalo, turvaistuin ja turvavyöistuin. Turvalaitteiden paino- ja pituusrajoja tulee noudattaa ja istuin tulee vaihtaa isompaan, kun rajat tulevat vastaan lapsen kasvaessa. Liikenneturvan suositus on, että lasta kuljetetaan selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään ja ainakin 4-vuotiaaksi asti. Turvavyöistuinta suositellaan lapselle 150cm pituuteen asti, jonka jälkeen lapsi voi matkustaa ilman turvaistuinta. Kaikista turvallisin paikka asettaa turvalaite on auton takapenkki. Ethän kiinnitä selkämenosuuntaan olevaa turvalaitetta koskaan etupenkille, joka on varustettu turvatyynyllä, sillä kolarin sattuessa täyttyvä turvatyyny aiheuttaa lapselle hengenvaaran.

1. Turvakaukalo vauvalle

Ensimmäinen turvaistuin vauvalle on nimeltään turvakaukalo, joka sopii vastasyntyneestä noin 1,5 -vuotiaalle asti. Tämä ikähaarukka vaihtelee aina turvakaukalokohtaisesti. Kaikki markkinoilla olevat turvakaukalot on mahdollista kiinnittää auton omalla turvavyöllä, mutta osaan on mahdollista myös ostaa ISOFIX-jalusta. Turvakaukaloon saa myös halutessaan ostettua adapterit, jotta turvakaukalon saa kiinnitettyä rattaiden runkoon. Tällaista järjestelmää kutsutaan Travel System -nimellä. Turvakaukalossa on kantokahva ja vauvalla on siinä lepäävä asento. Uusimmissa turvakaukaloissa vauva pääsee täyteen makuuasentoon.
Lue makuuasentoon kallistuvista turvakaukaloista täältä.

2. Turvaistuin taaperosta leikki-ikäiseksi

Kun turvakaukalo jää pieneksi ja lapsi kasvaa siitä “ulos”, on seuraavaksi hankittava turvaistuin. Turvaistuimia on hyvin laaja valikoima ja niissä taas ikähaarukka, pituus- ja painorajat vaihtelevat istuinkohtaisesti. Lapsen yksilöllisetä kasvusta riippuen, joitain istuimia voi käyttää selkä menosuuntaan jopa 7-vuotiaaksi asti. Turvaistuimissa on erilaisia ominaisuuksia, kuten kääntyvä turvaistuin (oven suuntaan kääntyvä tai 360°), kaltevuuden säätö, ja paljon muuta, joita kannattaa jo harkita etukäteen.

Turvaistuimella on yleisesti joko turvavyö, tai ISOFIX-kiinnitys, tai molemmat vaihtoehdot. Jos turvaistuin kiinnitetään auton omalla turvavyöllä, istuin on yleensä hieman kapeampi malli. Toisaalta turvavyökiinnitys estää istuimen kääntöominaisuuden. Toinen tapa kiinnittää turvaistuin on ISOFIX. Usein turvaistuimen kanssa ostetaan erikseen ISOFIX-jalusta, mikä kiinnitetään autoon ja turvaistuin sitten ISOFIX-jalustaan. Joissakin turvaistuimissa on myös jalusta n.s. integroituna, jolloin jalusta tulee mukana turvaistuimessa. Jos käytössäsi on jo ISOFIX-jalusta, voit valita uuden turvaistuimen sen mukaan, että se soveltuu samaan jalustaan. ISOFIX-asennus ei onnistu aivan kaikkiin automalleihin, koska autossa pitää olla ISOFIX-kiinnityspisteet.

3. Turvavyöistuin koululaiselle
Turvavyöistuin on suunniteltu lapsille noin 4-vuotiaasta aina 12-vuotiaaksi asti eli ne ovat niin sanotusti isompien lasten turvalaitteita. Lapsi ja turvavyöistuin kiinnitetään auton omalla kolmipisteturvavyöllä ja lapsi istuu kasvot menosuuntaan päin. Osassa turvavyöistuimia on myös ISOFIX-kiinnitys, jolloin istuin pysyy kiinni turvallisesti ja varmasti. Turvavyöistuimissa eli junior-istuimissa on säädettävä niskatuki ja turvavyöreititin, jotta auton oma turvavyö reitittyy oikeisiin kohtiin lapsen vartaloa.



Kuinka valita turvaistuin? Lue lastentarvikkeen turvaistuinopas.


Vinkit turvaistuimen valintaan:
Kun tulet myymäläämme etsimään turvaistuinta, mieti näitä kysymyksiä ennen kuin tulet paikan päälle tutustumaan ja sovittamaan istuinta. Sinun ei tarvitse tietää yhtään mitään turvaistuimista, vaan voit astella meille tietämättä mitään muuta, kuin vastaukset näihin kaikista tärkeimpiin kysymyksiin (katso alla). Vastaustesi avulla teemme myymälässä turvaistuinkartoituksen, joka auttaa meitä löytämään juuri teille sopivan turvalaitteen.
1. Mitkä ovat lapsen yksilölliset tarpeet?

Tärkein tieto on selvittää lapsen pituus ja paino, sekä ottaa lapsi mukaan turvaistuimen sovitukseen jos mahdollista.

Jokainen lapsi on oma yksilönsä ja kasvaa eri tahtiin. Heillä on omat mieltymyksensä ja tarpeensa, ihan niinkuin meillä aikuisillakin. Esimerkiksi joillakin lapsilla saattaa olla matkapahoinvointia*. Jotkut lapset tykkäävät pehmeämmästä materiaalista ja jotkut todella hengittävästä mesh-kankaasta. Jotkut tykkäävät istua pystymmässä ja jotkut lepäävästä asennosta. Jotkut lapset taas tekevät kasvupyrähdyksiä nopeasti ja tarvitsevat enemmän jalkatilaa. Parhaiten saat selville mikä istuin on lapsellesi sopiva sovittamalla sitä ennen ostopäätöstä.

*matkapahoinvointi voi johtua lapsen huonosta asennosta, jolloin täytyy ottaa huomioon turvalaitteen kaltevuus ja lapsen asento turvalaitteessa.



2. Millainen auto teillä on?

Asia, joka on hyvä muistaa turvaistuinta hankkiessa, on miettiä minkälaiseen autoon turvaistuin on tulossa. Autoja on eri merkkisiä ja eri mallisia, toiset voivat olla sisätiloiltaan isompia kuin taas toiset. Ota huomioon minkälaiset turvavyöt autosta löytyy tai onko autossa ISOFIX-kiinnikkeet. Mieti onko auton takapenkit esimerkiksi enemmän uppoutuvat selkänojaan päin, joka taas vaikuttaa istuimen kaltevuuteen. Jos perheellä on kaksi autoa käytössä, on hyvä ottaa huomioon myös, kuinka helposti turvaistuin on siirrettävissä autosta toiseen. Myymälässämme pääset sovittamaan turvaistuinta konkreettisesti autoosi ja samalla opastamme ja neuvomme sinua miten asennat turvaistuimen autoosi. Tärkein tieto on auton malli, onko ISOFIXia, ja mihin kohtaan autossa turvaistuin tulisi asentaa.

3. Mikä on budjetti?

Onko perheellä tietty budjetti turvaistuimen hankitaan? Mieti budjettisi valmiiksi, jotta voimme suositella sopivan hintahaarukan tuotteita sinulle. Emme suosittele ostamaan turvaistuinta käytettynä, sillä et voi koskaan tietää turvaistuimen historiasta, miten sitä on käytetty, onko se ollut törmäystilassa tai kolarissa. Turvaistuimen ulkopuolelta ei välttämättä näe sitä, onko turvaistuimessa vaurioita sen sisäpuolella tärkeissä tukirangoissa. Tärkein tieto on miettiä maksimibudjetti valmiiksi.

4. Mitkä ovat perheesi tarpeet?

Kuinka usein perheen auto on käytössä tai onko perheellä ylipäätään autoa päivittäisessä käytössä? Kuinka monta lasta perheessä on, tuleeko turvaistuimia takapenkille kolme vierekkäin? Onko perheellä monta autoa käytettävissä? Kuka käyttää turvaistuinta - isovanhemmat myös? Onko tarpeen vaihtaa turvaistuinta autosta toiseen ajoittain? Olisiko hyvä, jos turvaistuin olisi mahdollisimman kevyt tai mahdollisimman kapea?

Tärkein tieto on miettiä valmiiksi ominaisuuksia, mitä haluaisit, että turvalaitteessa on. Jos et tiedä tai osaa nimetä ominaisuuksia, ei huolta - voimme miettiä sitä yhdessä myymälässämme.

Turvaistuin termit tutuksi:

ISOFIX = ISOFIX-kiinnikkeet ovat metalliset kiinnikkeet turvaistuimessa tai turvaistuinjalustassa, jotka kiinnitetään auton takapenkillä sijaitseviin ISOFIX-rautoihin. Auton ohjekirjasta ja yleensä auton takapenkillä olevista ISOFIX-merkinnöistä selviää, onko autossasi ISOFIX-järjestelmä. Vuoden 2006 helmikuussa ISOFIX on tullut pakolliseksi kaikkiin uusiin autoihin. ISOFIX-kiinnityksen ansiosta turvalaite on helppo asentaa autoon, se pitää turvaistuimen varmasti paikallaan ja on aina oikein asennettu.

Jalusta/Telakka = Jalustan/telakan avulla turvakaukalon tai turvaistuimen käyttö autossa on entistäkin kätevämpää ja turvallisempaa. Telakan ansiosta turvakaukalon tai -istuimen irrottaminen ja kiinnittäminen on helppoa.

Turvavyökiinnitys =Tämä tarkoittaa, että turvalaite kiinnitetään auton omalla turvavyöllä autoon kiinni. Turvavyökiinnitys on ainut mahdollinen kiinnitystapa, jos käytössä on vanhempi auto, jossa ei ole ISOFIX-rautoja. Pakettiautossa tulee muistaa kytkeä turvatyyny AINA pois päältä, jos turvaistuimen kiinnittää pakettiauton etupenkille. Matkailuautoissa ei yleensä ole Isofix-kiinnitysmahdollisuutta, mutta mMatkailuauton istuinryhmässä on kolmipistevyöt, joihin saa asennettua turvaistuimen.

Modulaarinen turvaistuinjärjestelmä = Yksi ISOFIX-jalusta, johon sopii 1) vauvavuoden aikana käytettävä turvakaukalo ja 2) myöhemmin käytettävä turvaistuin.


Suosittelemme lämpimästi sovittamaan turvaistuinta autoon ja lapselle ennen ostopäätöstä. Tule käymään lähimmässä Lastentarvike-myymälässäsi, jossa sinua auttavat meidän ammattitaitoiset myyjämme. Myyjiämme koulutetaan jatkuvasti viimeisimpien tietojen mukaan ja tiedot tulevat heille aina suoraan valmistajalta. Meiltä löydät Suomen laajimman turvaistuinvalikoiman, johon kuuluvat maamme suosituimmat merkit, kuten Maxi-Cosi, BeSafe Cybex , Britax, ja Axkid -turvaistuimet.

Kun tulette turvaistuin-ostoksille kannattaa ehdottomasti ottaa kyseinen auto mukaan, johon olette turvaistuinta hankkimassa, sillä teillä on mahdollisuus kokeilla turvaistuimia autoonne sopivaksi. Kun ostat meiltä turvaistuimen, myyjämme opastavat teitä asennuksessa ja he voivat asentaa ostamasi turvaistuimen suoraan autoonne, jolloin se on turvallisesti kiinni ja heti käyttövalmiina. Lapsi kannattaa ottaa mukaan turvaistuin-ostoksille, jotta turvaistuinta voidaan sovittaa hänenkin kanssaan, sillä jokaisella lapsella on eri mieltymykset istuma-asentoonsa ja jokaisen lapsen ruumiinrakenne on erilainen - ihan niinkuin meillä aikuisillakin.

Jos teille herää mitä vain kysymyksiä koskien turvaistuimia olkaa rohkeasti meihin yhteydessä. Yhteystietomme löydät täältä ja verkkokauppamme chatti palvelee.

Tervetuloa Lastentarvikkeelle sovittamaan juuri sopivaa turvaistuinta teille. Oletpa missä päin Suomea tahansa, saat apua meiltä ostettuihin turvaistuimiin kaikista myymälöistämmemissä vain myymälöissämme. Myymälöiden yhteystiedot löydät täältä.