Lastentarvike Lastentarvike
Makuuasentoon kallistuvat  turvakaukalot  

Uusia innovaatioita tupsahtaa autojen turvalaitemaailmaan vuosi vuodelta enemmän. 

Viimeisimmät innovaatiot keskittyvät turvallisuuteen, ympäristöystävällisyyteen sekä lapsen ja aikuisen mukavuuteen.

 

Maxi-Cosi Pebble 360 PRO kääntyy, sekä liukuu ovea kohti tehden lapsen nostamisen kaukaloon helpoksi.

"Miten tehdä autolla matkustamisesta pienen lapsen kanssa entistä helpompaa ja mukavampaa koko perheelle?"

Viime aikoina turvalaitteiden valmistajat ovat kiinnittäneet entistä enemmän huomiota pienten vauvojen matkustusmukavuuteen ja erityisesti vauvan ergonomiaan. Yksi uusi innovaatio on, että vauvan asennon saa kallistettua makuuasentoon turvakaukalossa.

Vauvan ergonominen asento turvakaukalossa

Vauvan pitää olla suojattu turvakaukalossa ollessaan, mikä saattaa rajoittaa vauvan liikkumavapautta ja pitää vauvan asennon harmillisen yksipuolisena. Selkä ja lonkat saattavat helposti rasittua ollessaan samanlaisessa asennossa liian pitkään. Vauvalle on tärkeää saada liikutella vartaloa ja lihaksia monipuolisesti, sillä se auttaa vauvan liikunnallista kehitystä. Sen takia on suositeltavaa, ettei vauvoja pidetä liian pitkiä aikoja turvakaukalossa yhtä soittoa.

Tämän lisäksi, turvakaukalossa vauvan asento on usein hieman istuvampi / kohotettu. Tällainen asento aktivoi vauvan vatsalihaksia, mutta samalla passivoi selkälihaksia, jolloin vauvan lihakset eivät kehity monipuolisesti. Erityisesti kaltevissa auton penkeissä kohotetumpi asento saattaa myös vaikeuttaa vauvan hengitystä, jos vauvan pää kallistuu liikaa eteenpäin vaikka vauvan nukahtaessa. Tosin, modernit turvakaukalot pitävät huolen, että vauvan pää pysyy paikallaan niska- ja päätuen alueella.

Moni turvalaitevalmistaja on viime vuosien aikana ruvennut suunnittelemaan ja valmistamaan turvakaukaloita, jossa vauvan ergonomia on paremmin huomioitu. Osa valmistajista on lisännyt ominaisuuksia, joilla saat vauvallesi makaavamman ja ergonomisemman lepoasennon. Lepoasennosta on hyötyä etenkin pitkillä matkoilla ja vauvan nukahtaessa kaukaloon. Monissa kaukaloissa kallistusta voi käyttää myös vaunuihin kiinnitettynä, jolloin vaunukoppaa ei tarvitse ottaa mukaan kaikkialle.


Makuuasentoon kallistuvat turvakaukalot

Britax Baby-Safe 5Z kallistuu 3 asentoon, ja 5Z jalustan kanssa jopa 6 eri asentoon.


Maxi-Cosi Pebble 360 Pro

Maxi-Cosin kesän 2023 uutuus on Pebble Pro 360-turvakaukalo, jonka saa käännettyä oven suuntaan sekä liu’utettua ulospäin autosta, tehden lapsen asettamisesta turvakaukaloon helpompaa. Pebble 360 Pro -turvakaukalon saat kallistettua makuuasentoon autossa niin ISOFIX-telakkaan kiinnitettynä kuin turvavyöllä asennettuna. Turvakaukalo kallistuu makuuasentoon myös vaunuihin kiinnitettynä. 
Lue lisää Maxi-Cosi Pebble 260 Pro -turvakaukalosta täältä.>>

UUTUUS:  Britax Baby-Safe Pro

Baby-Safe Pro on Britaxin uskomattoman kevyt turvakaukalo, joka painaa vain 3,9 kg. Turvakaukalon ErgoRecline-kallistus mahdollistaa vauvalle ergonomisen lepoasennon ja turvallisen matkan niin autossa kuin rattaissa. Turvakaukalon saa kallistettua täyteen makuuasentoon autossa Britax Vario Base 5Z -jalustaan kiinnitettynä, sekä vaunuissa.
Löydä Britax Baby Safe Pro täältä.>>

Cybex Cloud T ja Cloud T Plus

Cybex Cloud T on uusin versio Cybexin omasta turvakaukalosta, joka lanseerataan kesällä 2023. Cloud T -kaukalon muotoilu näyttää pehmeältä pilveltä (nimensä mukaisesti) ja on mukava lapselle. Cloudin saa käännettyä oven suuntaan ISOFIX-telakan kanssa ja sen saa kallistettua täysin makuuasentoon vaunuihin kiinnitettyinä. Cloud T Plus -mallissa lisäksi erityisen hengittävät Mesh-kankaat ja kuomussa verkkoikkuna.   
Lue lisää Cloud T -turvakaukalosta täältä.>>
Katso lisää Cloud T Plus -turvakaukalosta täältä.>>

Kaukaloiden ominaisuudet Maxi-Cosi Pebble 360 PRO UUSI Britax Baby-Safe Pro Cybex Cloud T / Cloud T Plus
Lepoasento autossa*
Täysi makuuasento autossa jalustalla ✔**
Täysi makuuasento turvavyöllä asennettuna
Makuuasento vaunuihin kiinnitettynä
Kallistus-asennot 3 3-6** 3
Hengittävyys ClimaFlow-lämpötilan säätely-paneelit ja hengittävät Eco Care-kankaat Uudistetut entistä mukavammat Premium-kankaat 3D-verkko-rakenne, sekä Plus-versiossa kuomun verkkoikkuna ja erityisen hengittävät Mesh-kankaat
Vauvantuki Sisältyy pakettiin Sisältyy pakettiin Sisältyy pakettiin
Lentokone hyväksytty

*Lepoasennolla tarkoitetaan asentoa, joka lähestulkoon makuuasento, mutta hieman kohotetumpi kuin täysi makuuasento.
**Täysi makuuasento autossa ja 6 kallistusasentoa vain Vario Base 5Z -jalustan kanssa.

Oven suuntaan kääntyvät ISOFIX-jalustat

Tässä oppaassa mainitut turvakaukalot voidaan kiinnittää niin auton omalla turvavyöllä kuin ISOFIX-jalustan avulla autoon. ISOFIX-jalustaa käytettäessä turvakaukalo on helppo kiinnittää autoon: kun jalusta on valmiiksi autossa, kaukalon voin kiinnittää siihen parilla klikkauksella vain. Jalustaa käytettäessä monet innovatiiviset toiminnot tulevat käyttöön, kuten oven suuntaan käännettävät turvalaitteet.

Oven suuntaan käännettävät turvakaukalot ja turvaistuimet ovat olleet viime vuosien suuri hitti turvalaitteiden saralla. Kun turvalaite on käännettynä oven suuntaan, lapsi on helppo asettaa istuimeen ja säätää valjaat, sekä nostaa pois - tehden siirtymätilanteista vauvan kanssa nopeampia ja sujuvampia.

Kääntymistoiminnolla varustettuihin ISOFIX-jalustoihin on tullut hiljattain uusia innovaatioita. Tästä esimerkkinä toimii Maxi-Cosin Family Fix 360 PRO-jalusta, joka myös liu'uttaa turvalaitetta ulospäin autosta. Näin vanhemman ei tarvitse kyyristellä auton sisäpuolella tai oven suussa kolhimassa päätään.

Jalustojen ominaisuudet Maxi-Cosi FamilyFix 360 PRO Britax Varo Base 5Z Cybex Base T
360° kääntö
180° kääntö
Kääntyy ovea kohti
Liukuu ovea kohti
Käännön turvalukitus*
Seuraavan kokoluokan istuin sopii samaan jalustaan

*Jalusta tunnistaa, kun siihen on kiinnitettynä turvakaukalo, eikä turvalukitusta voi manuaalisesti itse kääntää kasvot menosuuntaan.Löydä jalustat 

Maxi-Cosi FamilyFix 360 Pro >>

Britax Vario Base 5Z >>

Cybex Base T >>Ota myös huomioon

Kaikki blogissa mainitut turvakaukalot voidaan myös asentaa ilman ISOFIX-jalustaa, suoraan auton turvavyöllä. Silloin kaikki yllämainitut turvakaukaloiden ominaisuudet eivät välttämättä ole käytettävissä.

Kaikki blogissa mainitut turvakaukalot on hyväksytty uusimman i-Size R129 turvallisuusstandardin mukaisesti. Lue lisää turvaistuimien ja turvakaukaloiden turvallisuusvaatimuksista täältä.

Huomioithan kaukaloa valitessa, että kaukalon kallistuksen määrä / kallistuskulma riippuu auton mallista ja penkin tilavuudesta. Esimerkiksi, onko auton takapenkillä tilaa kallistaa turvakaukalo täyteen makuuasentoon. Tämän vuoksi on aina hyvä käydä sovittamassa turvakaukaloa omaan autoon lähimmässä Lastentarvikkeen myymälässä.

Maxi-Cosi Pebble 360 Pro -turvakaukalon kuoressa olevasta varoitustarrasta on StiWa:n testissä löytynyt vaaraton määrä orgaanista ainetta, naftaliinia. Kaukalo on edelleen turvallinen käyttää ja toimenpiteitä ei vaadita. Pebble 360 Pro on uusimpien turvaistuinstandardien mukainen ja sen kankaat ovat saaneet Ökö-Tex-standardi 100 luokka 1 -sertifikaatin, jota käytetään myös vauvanvaatteille. Lue lisää suomeksi täältä tai englanniksi Maxi-Cosin sivuilta.


Tule käymään lähimmässä Lastentarvike-myymälässäsi kokeilemassa eri turvalaitevaihtoehtoja. Saat samalla asiantuntijan apua turvalaitteen valinnassa ja asennuksessa omaan autoon.

 

Tervetuloa meille!Löydä lähin Lastentarvike-myymäläsi täältä ja tule kokeilemaan turvakaukaloa.>>

Täältä löydät kaikki laajan valikoimamme turvakaukalot.>>

Lähteet:

THL - Meille tulee vauva-opas.

THL - Vauvan turvallinen nukuttaminen.

Terveyskirjasto - Lapsen alaraajojen ja motoriikan kehityksen tukeminen.

 

 

Päivitetty 26.1.2024