Lastentarvike Lastentarvike
Muutoksia turvaistuinstandardeihin: UN R129 pakolliseksi

Tiesimme tämän päivän koittavan ja nyt se on täällä: Uudempi turvaistuinstandardi UN R129 muuttuu pakolliseksi ja ECE R44 -standardi tippuu pois. 

Lue täältä näiden kahden eri standardin eroista.

UN R129 turvaistuinstandardi muuttui pakolliseksi syyskuun alussa.
Mitä tämä muutos tarkoittaa kuluttajalle?

Itseasiassa hyvinkin vähän: Tulevaisuudessa kaikki turvakaukalot, turvaistuimet, ja turvavyöistuimet ovat hyväksytetty R129-standardin mukaisesti. Voit edelleen käyttää turvalaitetta, joka on hyväksytetty ECE R44/04-standardin mukaisesti, mutta niitä et löydä enää myymälöistä. Simple as that!

Standardi UN R129 otettiin käyttöön heinäkuussa 2013 ja käyttöönotto on tapahtunut vaiheittain viimeisen 10 vuoden aikana.


Muutoksen eri vaiheet:

1. Ensin molemmat standardit toimivat vierekkäin, mutta uudet ISOFIX-kiinnitteiset ja omilla valjailla varustetut turvakaukalot ja turvaistuimet hyväksytettiin vain R129:lla.

2. Sitten R129 tehtiin päteväksi myös turvavyöistuimille. Tämä tarkoitti muun muassa sitä, että selkätuesta tuli pakollinen, kun turvavyöistuin halutaan hyväksyttää R129-standardilla.

3. Merkittävänä vaiheena voidaan pitää sitä, kun myös turvavyökiinnitteiset turvalaitteet hyväksyttiin R129-standardilla vuodesta 2020 asti.

4. Syyskuusta 2023 lähtien: Turvaistuimia valmistetaan nyt vain standardin R129 mukaisesti. Suomeen voi maahantuoda pelkästään niitä turvaistuimia, jotka ovat läpäisseet R129-standardin.

5. Syyskuusta 2024 lähtien: Turvaistuimet, jotka on hyväksytty pelkästään ECE R44/04 -standardin mukaisesti, tulevat myyntikieltoon syyskuusta 2024 lähtien.

Vaikkakin ECE R44-standardi tippuu pois ja sen mukaan hyväksytetyt turvaistuimet saavat myyntikiellon, ECE R44-standardin mukaan hyväksytettyjä turvaistuimia voi edelleen käyttää. Niin kutsuttua ‘käyttökieltoa’ ei tule missään vaiheessa.


Mikä on iSize?

Osana UN R129-standardia on myös niin kutsuttu iSize. iSize on järjestelmä, jonka tarkoituksena on yhdenmukaistaa ja varmistaa turvaistuimien sopiminen autoihin. Tämä tarkoittaa, että kaikki iSize-turvaistuimet sopivat kaikkiin iSize-autoihin.

Vaikka autossasi olisi ISOFIX-kiinnikkeet, se ei ole sama asia kuin iSize. iSize-autoissa on oltavat ISOFIX-kiinnikkeiden lisäksi vastakappale yläkiinnitysvyölle, erityinen pohjarakenne, sekä tietysti iSize-hyväksyntä.

R129 ei ole sama kuin iSize. iSize on järjestelmä, joka on R129-standardin alainen. Kaikki R129-standardin mukaisesti hyväksytetyt turvaistuimet eivät ole välttämättä iSize-turvaistuimia.

iSize-turvaistuimen vaatimuksia ovat:


Voit tarkistaa onko turvaistuimesi iSize katsomalla turvaistuimen oranssia tarralappua. Jos siinä lukee iSize, turvaistuin on iSize hyväksytty. 
Jos haluat selvittää onko autosi iSize, katso autosi ohjekirjaa. iSize autoja ei ole markkinoilla vielä kovinkaan paljon.

UN R129 kattaa kaikki turvaistuimet, turvakaukalot ja turvavyöistuimet.
Katso tästä kaikki Lastentarvikkeen vauvan turvakaukalot >>
Katso tästä kaikki Lastentarvikkeen turvaistuimet >>
Katso tästä kaikki Lastentarvikkeen turvavyöistuimet >>

Katso tästä koko Lastentarvikkeen turvaistuinvalikoima >>

Lähteet:

Liikenneturva.fi - usein kysytyt kysymykset
Unece.org - Child Restraint Systems Brochure (englanniksi)
Etsc.eu - Latest UN Child Seat Standard Agreed for 2019 (englanniksi)
Autoliitto.fi - Autoliiton testissä 20 turvaistuinta
Britax-romer.fi - FAQ