Lastentarvike Lastentarvike
Turvallisuus menossa mukana
turvatuotteet autoon Lastentarvikkeelta.

112-päivän aikana moni muistaa tarkistaa palohälyttimen patterit ja tarkistaa kotona olevat mahdolliset vaarakohdat. 11.2. päivän aikana on hyvä hetki myös tarkistaa, että kaikki liikkumiseen tarkoitetut menopelit ovat kunnossa ja asianmukaisessa käytössä - varsinkin lasten kanssa liikkuessa.

Turvatoimet alkavat ennen lapsen syntymää
Turvavyö on tarkoitettu suojaamaan autoilevaa henkilöä, mutta raskaana ollessa suojattavia on enemmän. Tärkeintä on, että turvavyötä käytetään oikein ja että se asettuu oikeisiin kohtiin:
  1. Lantiovyön pitää osua oikealla kohdella lantion alaosaan. Raskaana ollessa, voit käyttää tässä apuna vyönalenninta, mikä ohjaa auton lantiovyön lantion alaosaan, jossa se ei paina vatsaa tai sikiötä. Vyönalentimen avulla turvavyö ei myöskään liu’u takaisin vatsan päälle. Näin vatsasi ei toimi ”turvatyynynä” kolaritilanteessa. Vyönalennin oikein käytettynä pienentää keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä.
  2. Olkavyön pitää kulkea raskausvatsan sivusta, rintakehän läpi rintojen välistä, hartian keskikohtaan. Vyön ei kuulu liukua olan ali tai yli ja sen pitää olla mahdollisimman lähellä vartaloa.

Lastentarvikkeen valikoimasta löydät kaksi erilaista BeSafe Pregnant-vyönalenninta. Vyönalenninta suositellaan käytettäväksi jo toisesta raskauskuukaudesta eteenpäin. 

Lue lisää turvavöiden käytöstä raskaana ollessasi BeSafen blogista täältä.

Besafe -turvatuotteet autoon Lastentarvikkeelta.
Autoillessa

Autolla liikkuessa on tärkeää pitää huolta, että turvakaukalo, turvaistuin, tai turvavyöistuin on EU:n turvallisuusstandardien mukainen. Noudata pituus- ja painorajoja ja osta seuraavan koon istuin kun lapsesi sen tarvitsee. Ennen uuden turvaistuimen ostoa, sovita turvaistuinta autoon ja lapselle, jotta varmistut sen sopivuudesta ja mukavuudesta. Turvaistuimen sovitus onnistuu aina Lastentarvikkeen myymälöissä ja samalla saat ohjeet oikeanlaiseen asennukseen tai turvaistuin voidaan asentaa autoon puolestasi.

P.S. Lue täältä vinkit turvaistuimen ostoon ja muista valita turvaistuin aina turvallisuus edellä

Kun turvaistuinasiat ovat hoidettu asianmukaiseen kuntoon, voit luoda itsellesi lisää mielenrauhaa erilaisilla älylaitteilla, jotka hälyttävät tietyissä vaaratilanteissa. Älylaitteet toimivat puhelimeen ladattavan sovelluksen kautta, mikä lähettää puhelimeesi varoitusviestin, esimerkiksi jos lapsesi lämpötila nousee.

Turvaistuimeen tai turvakaukaloon kiinnitettävät sensorit varoittavat, jos lapsella on liian kuuma, lapsi on jäänyt vahingossa autoon tai istunut liian kauan.

Aina lähtiessä autoilemaan, tarkista, että turvavaljaat ovat hyvällä korkeudella (pieni alaviisto on sopiva korkeus) ja tarpeeksi napakasti kiinni (katso tältä videolta ohjeet valjaiden kiristykseen). Jos lapsi kaikesta huolimatta venkoilee valjaista irti tai valjaat valuvat olkapäiltä vaikka mikä olisi, kokeile Belt Collector-vöiden yhdistäjää. Näillä valjaat pysyvät hyvässä linjassa ja lapsi ei itse pääse niistä irti. 

Psst! Ekstravinkki: Peitä valjaiden avausnappi kädelläsi, kun irrotat valjaita ja olet ottamassa lastasi pois valjaista. Tällöin lapsesi ei opi, että “tuolla napilla saa valjaat auki” - mikä saattaa tietyssä iässä olla erittäin houkutteleva nappi avata. 

Erilaisilla lisätarvikkeilla voit lisätä sinun ja lapsesi matkustusmukavuutta ja siten myös turvallisuutta - pystyt keskittymään ajamiseen paremmin, kun kaikki viihtyvät autossa. Taskullinen penkin kurasuoja pitää kaikki irtonaiset lelut, välipalat ja muut yhdessä paikassa, jolloin äkkipysähdyksen sattuessa pikkutavarat eivät lentele ympäriinsä auton sisällä. Vauvapeilin avulla näet peruutuspeilin kautta miten pikkuisesi voi, jolloin lapsi voi matkustaa turvallisesti selkä menosuuntaan ja te pystytte pitämään näköyhteyden toisiinne. Laita myös aurinkosuojia autojen ikkunoihin. Aurinkosuoja estää auringon häikäisyn autossa istuessa ja suojaa nukkuvaa lasta matkan aikana.

Vaunujen tai rattaiden kanssa liikkuessa

Lastenvaunuja, kuten kaikkia muitakin lastenhoitotarvikkeita käytettäessä, on tärkeää lukea käyttöohjeet ja noudattaa niitä. Ammattitaitoiset myyjämme osaavat neuvoa käyttöohjeissa, oikeanlaisessa kasauksessa, sekä esimerkiksi vaunujen huollossa

Pohjoismaissa suosittuun tapaan, monet pienet lapset saattavat nukkua vaunuissa päiväunia ihanan raikkaassa ulkoilmassa. Vaunuissa päiväunia nukkuva vauva tulee pitää kuulo- ja näköetäisyydellä. Itkuhälytin on tähän mainio apuväline. Hanki johdoton versio, jolloin saat sen kätevästi siirrettyä sinne, missä vauva sattuukaan nukkumaan. Muista kuitenkin, että yksin itkuhälyttimen varaan ei lasta kannata jättää. Lukitse aina myös vaunujen jarrut!

Sääolosuhteet tulee nekin ottaa huomioon, kun vauva nukkuu vaunuissa. Säiden lämmetessä tarkista, ettei lapsella ole vaunuissa liian kuuma. Useimmista vaunuista saatkin tehostettua ilmanvaihtoa näppärästi tuuletusaukoilla tai esimerkiksi avaamalla jalkapeitteen auki osittain tai kokonaan. Lastentarvikkeelta löydät aurinkovarjoja vaunuihin ja rattaisiin, jotka suojaavat lasta auringonsäteiltä estämättä ilmanvaihtoa. Myös kuomuverhoa voi käyttää aurinkosuojana, esimerkiksi sivuttain, jolloin se suojaa tietystä kulmasta paistavaa aurinkoa vastaan, mutta ei estä ilmanvaihtoa. 

Keväällä pikkueläimet, kuten oravat, rupeavat etsimään pesäpaikkoja ja tällöin on hyvä suojata myös vaunukoppa ja sen kallisarvoinen lasti. Tähän kissaverkko on mainio ratkaisu: sen avulla lapsi voi nukkua ulkona ilman että oravat tulevat häiritsemään unta, ja myös sisällä ilman että omat lemmikkieläimet kiipeävät vaunuihin päikkäröimään vauvan kanssa. 

Ja pimeällä säällä, muista koristella rattaasi valoilla ja heijastavilla tuotteilla. Päivä pimenee aika nopeasti keväällä ja syksyllä (puhumattakaan talvesta), joten voi olla parempi pitää heijastimet ja muut näkyvyyttä lisäävät tuotteet kiinni rattaissa vuoden ympäri - tällöin pimeä ei koskaan yllätä.  

Muista myös vaunujen painorajat. Vaunukoppa on syytä ottaa pois käytöstä vauvan saavutettua kopan painorajan tai kun vauva alkaa opetella liikkumista (esim. kääntymistä tai polvilleen nousemista). Kun otat käyttöön ratasistuimen, laita lapsi aina rattaiden turvavaljaisiin. Tarkista myös tavarakorin sekä sivukorin painorajat ja noudata niitä, jotta rattaat eivät keikahda suuntaan eikä toiseen, eivätkä pääse kaatumaan.

Turvalliset rattaat kesästä talveen - suojaa vaunut auringolta vaunuverholla ja erottaudu pimeässä vaunuun kiinnitettävillä heijastavilla tuotteilla.
Ulkoilu lasten kanssa

Lapsille on äärimmäisen tärkeää käyttää aurinkosuojaa, sillä auringon säteet ovat ankaria herkälle iholle. Toistuvan sekä pitkäaikaisen altistumisen seurauksena voi olla mm. kohonnut ihosyövän riski aikuisiällä. Ensisijainen lapsen aurinkosuoja on varjossa olo ja UV-vaatteet, jotka eivät läpäise UV-säteitä. 
Muista myös suojata pienet silmät aurinkolaseilla. Aurinkolasit ovat tarpeen talvellakin, sillä hanki heijastaa auringonsäteitä jopa 80%. 

Pimeinä vuodenaikoina on syytä muistaa heijastavat tuotteet ja valot. Valoja, heijastimia, ja heijastavia tuotteita on monenlaisia, jolloin jokaiselle lapselle ja jokaiseen käyttötarkoitukseen löytyy varmasti sopiva: ripustettavia, LED-valolla vilkkuvia, liimattavia tarroja jne. Valitse perheellesi sopivat heijastavat tuotteet ja kiinnitä vaunuihin, rattaisiin, lasten ja sinun vaatteisiin, kenkiin, kerhoreppuun, ja kaikkialle muulle mitä keksitkään. Lapselle helppo valinta on heijastava liivi tai kauluri, joka on näppärä sujauttaa päälle. 
Heijastin on hyvin pienikokoinen, mutta sillä voi olla äärimmäisen iso merkitys liikenteessä. Valojen, heijastimien ja heijastavien tuotteiden avulla teet itsestäsi sekä perheestäsi näkyvän muille liikenteessä liikkuville! 

Lastentarvikkeelta aurinkolasit, auringonvarjo rattaisiin, lasten UV-suojavaatteet ja heijastavat liivit turvalliseen ulkoiluun.
Tutustu Lastentarvikkeen laajaan tuotevalikoimaan tästä >>
Täydelliset Lastentarvike -myymäläketjun tiedot löydätte täältä >>