Lastentarvike Lastentarvike
Turvaistuimien standardit R44/04 vs R129
Turvaistuimien eri turvallisuusstandardit aiheuttavat päänvaivaa monelle jo ennen kuin turvaistuin-ostoksille lähdetään. Lasten turvallisuus on kaiken A & O, mutta mitä nämä eri numerot tarkoittavat?
Esittelemme sinulle kaksi tärkeää turvallisuusvaatimusta: R44/04 ja R129. Molemmat tässä mainitut standardit ovat EU:n määräämiä turvallisuusvaatimuksia turvakaukaloille ja -istuimille.
Uusi eurooppalainen turvaistinstandardi i-Size

Näkyvin eroavaisuus näiden kahden turvaistuin-standardien välillä on lapsen koon määrittely. Uudempi R129-standardi toimii pituusrajojen puitteissa ja R44/04 painorajojen.

Mutta oikeasti merkittävin eroavaisuus tulee ilmi törmäystesteissä. Vanhemmassa R44-standardissa turvaistuimien turvallisuus mitataan etu- ja takatörmäystesteissä. Uudemmassa R129-standardissa näiden lisäksi turvallisuutta mitataan sivutörmäystestissä sekä testinukke on teknisesti kehittyneempi. Testinukkeen on lisätty antureita esimerkiksi rintakehän alueelle, missä niitä ei aiemmin ole ollut, lisäten tietoa turvallisuudesta ja täten myös erilaisten törmäysvoimien vaikutuksista.

R129 standardia kehitetään jatkuvasti turvallisempaan sekä monipuolisempaan suuntaan. Se on otettu käyttöön eri ikäisten lasten turvaistuimissa asteittain: ensin standardia käytettiin vain turvakaukaloissa, sitten siihen liitettiin turvaistuimet, ja myöhemmin myös turvavyöistuimet.

Viimeisin päivitys liittyy kiinnikkeisiin. Aiemmin vain ISOFIX-kiinnikkeet olivat hyväksyttyjä (poikkeuksena turvakaukalot, jotka voitiin kiinnittää turvavyöllä ilman erillistä jalustaa), mutta syksystä 2020 lähtien myös turvavyökiinnitteiset istuimet voidaan hyväksyttää R129:n mukaisesti. Tästä esimerkkinä suomalaisen Klippanin Opti129-turvaistuin, joka on hyväksytty R129 mukaisesti, mutta kiinnitetään turvavyöllä.

R129:sta käytetään myös termiä i-Size. i-Size on osa R129-standardia, jonka tarkoitus on yhdenmukaistaa ja varmistaa turvaistuimen sopiminen autoon. Kaikki i-Size-hyväksytyt turvaistuimet sopivat i-Size valmiudessa oleviin autoihin.

Tällä hetkellä, vuoden 2021 alussa, molemmat standardit ovat edelleen voimassa, mutta mutta R44/04 turvallisuusvaatimus tulee pikkuhiljaa poistumaan käytöstä, jolloin R129 tulee korvaamaan sen kokonaan. R44 “viimeistä voimassaolopäivää” ei ole vielä lyöty lukkoon, vaan se poistuu käytöstä asteittain/hiljalleen. 

STANDARDI R44/04 R129
LANSEERATTIIN 1995 2013
TESTAUKSET Etu- ja takatörmäystestit. Enemmän testejä. Tiukemmat niskan ja pään alueen turvatestit. Myös sivutörmäystestit käytössä. Koenukke teknisesti kehittyneempi.
VOIMASSA OLEVA Kyllä, mutta poistuu käytöstä hiljalleen. Kyllä, lopulta korvaa vanhemman standardin kokonaan.
MITOITUS Painon mukaan:
  • Ryhmä 0+ (vastasyntyneestä 13 kg asti)
  • Ryhmä 1 (9-18 kg)
  • Ryhmä 2/3 (15-36 kg, noin 12-v asti)
Iän ja pituuden mukaan*, muttei kuitenkaan varsinaisia ryhmiä:
  • Turvakaukalot yleensä vastasyntyneestä noin 75 cm asti, jonka jälkeen siirrytään turvaistuimiin
  • Turvaistuimet yleensä max. 105 cm tai 4-vuotiaaksi
  • Turvaistuimia on myös mitoituksella 125 cm / 7-vuotiaaksi saakka
KULKUSUUNTA** Selkä menosuuntaan vähintään 9 kg asti. Selkä menosuuntaan vähintään 15 kk-ikäiseksi.
*Pituusesimerkit taulukossa ovat vain suuntaa antavia. Turvakaukalo ja -istuimet kehittyvät jatkuvasti, ja uusimmassa malleissa pituusrajat voivat vaihdella suurestikin. Esimerkiksi vauvasupistimet ja turvaistuimen ulkokuoren koko vaikuttavat siihen, millaiset pituusrajoitukset hyväksytään turvaistuimelle ja -kaukalolle. Tarkistathan aina turvaistuinkohtaisesti käyttörajoitteet.
**Lastentarvike suosittelee Liikenneturvan suositusten mukaisesti selkä menosuuntaan kulkemista vähintään 4-vuotiaaksi saakka. Pienen lapsen niska ja selkäranka eivät ole tarpeeksi kehittyneitä kannattelemaan ja tukemaan päätä, joka on suhteellisen isokokoinen muuhun kroppaan verrattuna. Selkä menosuuntaan kulkeminen on turvallisin tapa matkustaa lapselle. Ihmisen pään koko verrattuna vartaloon 5kk-25 vuotta Lastentarvikkeen asiantuntijat myymälöissämme ovat valmiina neuvomaan juuri sinun lapselle ja autoosi sopivan turvaistuimen, joka on varmasti EU:n standardien mukainen. Tarjoamme myös sovitus- sekä asennuspalvelun, jotta teidän perheellä on varmasti turvallista matkustaa oikeanlainen turvaistuin autossa.
i-Size standardin mukaan lapsi matkustaa selkä menosuuntaan vähintään 75cm ja 15Kg asti
Katso tästä kaikki Lastentarvikkeen vauvan turvakaukalot >>
Katso tästä kaikki Lastentarvikkeen turvaistuimet >>
Katso tästä kaikki Lastentarvikkeen turvavyöistuimet >>

Katso tästä koko Lastentarvikkeen turvaistuinvalikoima >>

Lähteet:
www.liikenneturva.fi/liikenteessa/turvaistuimet-turvallisuusvaatimukset
www.liikenneturva.fi/liikenteessa/turvaistuimet-usein-kysytyt-kysymykset: Mitä i-Size tarkoittaa?
www.maxi-cosi.com/c/international/car-seat-safety-rules-explained-r44-v-r129 (englanniksi)
www.maxi-cosi.com/c/international/car-seat-safety-rules-explained-what-r129i-size (englanniksi)
www.cybex-online.com/en-en/safetycenter/safety-regulations (englanniksi)

Sivu päivitetty viimeksi 13.1.2021