Lastentarvike Lastentarvike
Turvaistuimien standardit: vanha R44/04 ja nykyinen R129

Turvaistuimien eri turvallisuusstandardit aiheuttavat päänvaivaa monelle jo ennen kuin turvaistuin-ostoksille lähdetään. Lasten turvallisuus on kaiken A & O, mutta mitä nämä eri numerot tarkoittavat? 


Esittelemme sinulle kaksi EU:n turvallisuusstandardia turvakaukaloille- ja istuimille : vanha R44/04 ja sen korvaava R129. 

Syyskuusta 2023 lähtien saa maahantuoda vain R129-standardin täyttäviä turvaistuimia, kaukaloita ja turvavyöistuimia, eli kaikki uudet istuimet testataan nyt R129-standardin mukaan. 

R44/04 istuimien käyttökieltoa ei kuitenkaan ole tulossa, joten vanhan istuimen käyttöä voit jatkaa huoletta.

Uusi eurooppalainen turvaistinstandardi i-Size

Näkyvin eroavaisuus näiden kahden turvaistuin-standardien välillä on lapsen koon määrittely. Uudempi R129-standardi toimii pituusrajojen puitteissa ja R44/04 painorajojen.

Mutta oikeasti merkittävin eroavaisuus tulee ilmi törmäystesteissä. Vanhemmassa R44-standardissa turvaistuimien turvallisuus mitataan etu- ja takatörmäystesteissä. Uudemmassa R129-standardissa näiden lisäksi turvallisuutta mitataan sivutörmäystestissä sekä testinukke on teknisesti kehittyneempi. Testinukkeen on lisätty antureita esimerkiksi rintakehän alueelle, missä niitä ei aiemmin ole ollut, lisäten tietoa turvallisuudesta ja täten myös erilaisten törmäysvoimien vaikutuksista.

R129 standardia kehitetään jatkuvasti turvallisempaan sekä monipuolisempaan suuntaan. Se on otettu käyttöön eri ikäisten lasten turvaistuimissa asteittain: ensin standardia käytettiin vain turvakaukaloissa, sitten siihen liitettiin turvaistuimet, ja myöhemmin myös turvavyöistuimet.

Aiemmin vain ISOFIX-kiinnikkeet olivat hyväksyttyjä (poikkeuksena turvakaukalot, jotka voitiin kiinnittää turvavyöllä ilman erillistä jalustaa), mutta syksystä 2020 lähtien myös turvavyökiinnitteiset istuimet voidaan hyväksyttää R129:n mukaisesti. Tästä esimerkkinä suomalaisen Klippanin Opti129-turvaistuin, joka on hyväksytty R129 mukaisesti, mutta kiinnitetään turvavyöllä.

i-Size-hyväksyntä on R129-standardin alainen, ja sen tarkoitus on yhdenmukaistaa ja varmistaa turvaistuimen sopiminen autoon. Kaikki i-Size-hyväksytyt turvaistuimet sopivat i-Size valmiudessa oleviin autoihin.

R44/04 turvallisuusvaatimus tulee poistumaan käytöstä, jolloin R129 korvaa sen kokonaan. Syyskuusta 2023 maahantuodaan enää pelkästään R129-hyväksyttyjä istuimia ja syyskuusta 2024 vanhan RR44/04 standardin mukaan hyväksytyt istuimet ovat myyntikiellossa. Käyttökieltoa vanhoihin istuimiin ei tule missään vaiheessa.       . 

STANDARDI R44/04 R129
LANSEERATTIIN 1995 2013
TESTAUKSET Etu- ja takatörmäystestit. Enemmän testejä. Tiukemmat niskan ja pään alueen turvatestit. Myös sivutörmäystestit käytössä. Koenukke teknisesti kehittyneempi.
KÄYTTÖ Maahantuontikielto 1.9.2023 ja myyntikielto 1.9.2024. Ei käyttökieltoa. Kaikki uudet turvaistuimet hyväksytään nyt R129-standardin mukaan.
MITOITUS Painon mukaan:
  • Ryhmä 0+ (vastasyntyneestä 13 kg asti)
  • Ryhmä 1 (9-18 kg)
  • Ryhmä 2/3 (15-36 kg, noin 12-v asti)
Iän ja pituuden mukaan*, muttei kuitenkaan varsinaisia ryhmiä:
  • Turvakaukalot yleensä vastasyntyneestä noin 75 cm asti, jonka jälkeen siirrytään turvaistuimiin
  • Turvaistuimet yleensä max. 105 cm tai 4-vuotiaaksi
  • Turvaistuimia on myös mitoituksella 125 cm / 7-vuotiaaksi saakka
KULKUSUUNTA** Selkä menosuuntaan vähintään 9 kg asti. Selkä menosuuntaan vähintään 15 kk-ikäiseksi.
*Pituusesimerkit taulukossa ovat vain suuntaa antavia. Turvakaukalo ja -istuimet kehittyvät jatkuvasti, ja uusimmassa malleissa pituusrajat voivat vaihdella suurestikin. Esimerkiksi vauvasupistimet ja turvaistuimen ulkokuoren koko vaikuttavat siihen, millaiset pituusrajoitukset hyväksytään turvaistuimelle ja -kaukalolle. Tarkistathan aina turvaistuinkohtaisesti käyttörajoitteet.
**Lastentarvike suosittelee Liikenneturvan suositusten mukaisesti selkä menosuuntaan kulkemista vähintään 4-vuotiaaksi saakka. Pienen lapsen niska ja selkäranka eivät ole tarpeeksi kehittyneitä kannattelemaan ja tukemaan päätä, joka on suhteellisen isokokoinen muuhun kroppaan verrattuna. Selkä menosuuntaan kulkeminen on turvallisin tapa matkustaa lapselle. Ihmisen pään koko verrattuna vartaloon 5kk-25 vuotta Lastentarvikkeen asiantuntijat myymälöissämme ovat valmiina neuvomaan juuri sinun lapselle ja autoosi sopivan turvaistuimen, joka on varmasti uusimpien EU standardien mukainen. Tarjoamme myös sovitus- sekä asennuspalvelun, jotta teidän perheellä on varmasti turvallista matkustaa oikeanlainen turvaistuin autossa.
i-Size standardin mukaan lapsi matkustaa selkä menosuuntaan vähintään 75cm ja 15Kg asti
Katso tästä kaikki Lastentarvikkeen vauvan turvakaukalot >>
Katso tästä kaikki Lastentarvikkeen turvaistuimet >>
Katso tästä kaikki Lastentarvikkeen turvavyöistuimet >>

Katso tästä koko Lastentarvikkeen turvaistuinvalikoima >>

Lähteet:
www.liikenneturva.fi/liikenteessa/turvaistuimet-turvallisuusvaatimukset
www.liikenneturva.fi/liikenteessa/turvaistuimet-usein-kysytyt-kysymykset: Mitä i-Size tarkoittaa?
www.maxi-cosi.com/c/international/car-seat-safety-rules-explained-r44-v-r129 (englanniksi)
www.maxi-cosi.com/c/international/car-seat-safety-rules-explained-what-r129i-size (englanniksi)
www.cybex-online.com/en-en/safetycenter/safety-regulations (englanniksi)

Sivu päivitetty viimeksi 1.9.2023