Lastentarvike Lastentarvike
MITEN HUOLTAA JA PESTÄ MERINOVILLAVAATTEET?
Ihastuttavat lämpöpussit vaunuihin, rattaisiin ja turvaistuimiin Lastentarvikkeesta

Oikein hoidettuna merinovillaiset lastenvaatteet ovat pitkäikäisiä ja kestäviä. Itsepuhdistuvaa merinovillaa on tarkoitus pestä mahdollisimman vähän, joten se säästää aikaa, energiaa ja luontoa. Usein pelkkä tuuletus riittää, mutta me kaikki tiedämme, että lasten kanssa sattuu ja tapahtuu…
Lue tästä blogista huoltovinkit merinovillavaatteille, kuten pesuohjeet, neuvot tahranpoistoon, tietoa vaatteiden parhaasta säilytystavasta ja yksityiskohtaista infoa lasten laadukkaista merinovillavaatteista Voksilta.

"Merino pitää lämpimänä kylmällä talvisäällä ja säätelee ruumiin lämpötilaa lämpimillä kesäilmoilla.”

Merinovilla - mukava ja lämmin lapselle
Mitä merinovilla on?


Merinovilla on merinolampaasta peräisin olevaa villaa, jonka kuidut ovat paljon ohuempia ja pehmeämpiä kuin tavallisessa villassa. Tämän vuoksi merinovilla ei kutita ja on mukavan pehmeää vauvan herkälle iholle. Pehmeytensä ansiosta merino sopii hienosti myös vastasyntyneille. 100 % merinovilla on erityisen hyvä materiaali lastenvaatteisiin, koska se on erittäin hengittävää, pitää lämpimänä myös märkänä ja siirtää kosteutta (esim. hikeä) pois iholta, pitäen lapsesi olon mukavana ja kuivana vuoden ympäri. Merino pitää lämpimänä kylmällä talvisäällä ja säätelee ruumiin lämpötilaa lämpimillä kesäilmoilla. Merinovilla on kestävänä luonnonkuituna myös ekologinen valinta, joka käyttökaarensa lopussa maatuu luontoa rasittamatta.

1) Tuuletus

Merinovilla on antibakteerinen ja itsepuhdistuva materiaali, joten vaatteen puhdistamiseen ja raikastamiseen riittää usein pelkkä tuuletus. Merinovillan saat raikkaaksi monella eri tavalla:

 1. Tuuleta vaatetta säännöllisesti, mieluiten raikkaassa ulkoilmassa kylmällä tai viileällä säällä.
 2. Käännä vaate nurinpäin, jotta hikiset kohdat altistuvat ilmalle.
 3. Jätä tuulettumaan yön yli.
 4. Pakkasella tuulettaminen tappaa vaatteesta bakteerit.
 5. Lämpimällä säällä voit myös laittaa vaatteen pakastimeen, mutta muista silloin sulkea vaate vesitiiviiseen pussiin ja pidä pussi pakastimessa ainakin 2 päivää.
2) Höyrytys silitysraudalla

Merinovillavaatteen voi raikastaa myös höyryttämällä, jos tuuletus ei tunnu olevan tarpeeksi. Kosteus aktivoi villan itsepuhdistavat ominaisuudet ja palauttaa vaatteen muodon. Vähemmän tehokas, mutta nopeampi tapa aktivoida nämä ominaisuudet on laittaa vaate hetkeksi kosteaan kylppäriin suihkun jälkeen.

Merinovillan höyrytykseen voit käyttää tavallista silitysraudan höyrytoimintoa. Tässä pikaohjeet höyrytykseen:

 1. Käännä vaate nurinpäin.
 2. Pidä silitysrauta tarpeeksi kaukana neuleesta n. 20 cm tai voit myös suojata vaatteen harsolla kun höyrytät joka kohdan.
 3. Muotoile kosteana.
 4. Höyrytyksen jälkeen anna vaatteen kuivua vaakatasossa.
3) Tahranpoisto merinovillasta

Tahrat on hyvä poistaa yksittäin, pesemättä koko vaatetta joka kerta. Tahranpoistoaineena voit käyttää esimerkiksi sappisaippuaa. Nestemäinen sappisaippua onkin kätevä työkalu tahrojen irrottamiseen villasta.

  Helpoin tapa poistaa tahrat merinovillavaatteesta:
 1. Poista vaatteen pinnalta ylimääräinen lika esimerkiksi kammalla rapsuttamalla.
 2. Kastele vain tahran kohta vaatteesta haalealla vedellä.
 3. Levitä tahralle vähän sappisaippuaa ja hiero hellästi, jotta saippua vaahtoaa vähän
 4. Anna vaikuttaa hetki.
 5. Huuhtele saippua pois haalealla vedellä.
 6. Jos tarpeen, toista käsittely antaen saippuan vaikuttaa vähän pidempään - max 30 minuuttia.
 7. Purista vedet vaatteesta hellästi ja vääntämättä.
 8. Muotoile kosteana ja anna kuivua vaakatasossa.
4) Käsinpesu

Merinovilla hylkii likaa, joten sitä ei tarvitse pestä koneessa. Parhaat tavat puhdistaa merinovillaa ovat tuuletus ja yksittäisten tahrojen poisto. Näin vaate säilyy hyvänä käytössä pitkään.

Jos likaa on enemmänkin, voit tarvittaessa pestä koko vaatteen käsin. Joitain villavaatteita, kuten Voksin merinovaatteita, voi pestä myös koneessa. Tarkasta aina vaatteen pesuohjeet ennen pesua.

  Merinovillan käsinpesuohjeet:
 1. Käsittele ensin tahrat, kuten osiossa 3 tahranpoistossa (huuhtele myös).
 2. Täytä puhdas astia, kuten ämpäri, 30 asteen vedellä ja lisää vähän villanpesuainetta.
 3. Käännä vaate nurinpäin ja upota veteen.
 4. Painele vaatetta veteen ja puristele hellästi - ei hankaamista tai vääntelyä.
 5. Älä jätä likoamaan.
 6. Puristele vesi pois vaatteesta varovasti, edelleen vääntämättä.
 7. Kaada vesi pois, huuhtele astia ja laske siihen puhdasta vettä, joka on saman lämpöistä kuin aiempi vesi - veden lämpötilan vaihtelu on huonoksi villalle.
 8. Huuhtele vaatetta monta kertaa kunnes vesi pysyy kirkkaana.
 9. Puristele taas kuivaksi ja laita kuivumaan vaakatasoon puhtaan pyyhkeen päälle.
 10. Jos vaate on todella märkä, kuivaa sitä rullaamalla vaate hetkeksi pyyhkeen sisälle.
 11. Muotoile kosteana ja anna kuivua vaakatasossa.

Katso täältä YouTube-videolta esimerkki rullauskuivaukseen.


Merinovilla - mukava ja lämmin lapselle
5) Konepesu

Voiko merinovillaa pestä pesukoneessa? Lyhyt vastaus on, että voi. Kuitenkin, merinovillaiset vaatteet on aina parempi tuulettaa tai käsinpestä kuin pestä koneessa. Merinon raikastamiseen riittää usein pelkkä tuuletus, näin villavaate kestää käytössä pidempään ja säästät samalla energiaa ja luontoa. Voksin merinovillavaatteita voi tarvittaessa pestä koneessa, tehden lapsiperheen arjesta helpompaa. Kun peset villavaatteita tarkista aina ohjeet pesulapusta varmuuden vuoksi.


  Voksi-merinovillavaatteiden konepesuohjeet:
 1. Käännä vaatteet nurinpäin ja laita pesupussiin.
 2. Pese villapesuohjelmalla, 40 asteessa - Liian kuumassa ja kovalla linkouksella peseminen vahingoittaa villakuituja ja kutistaa vaatteet, mutta myös liian kylmässä peseminen on huonoksi villalle.
 3. Käytä villanpesuainetta, ilman huuhteluainetta. Voit käyttää huuhteluaineen sijasta pyykkietikkaa, joka tuhoaa bakteerit luonnollisesti. Älä kloorivalkaise villaa.
 4. Älä laita villavaatteita kuivausrumpuun.
 5. Rullaa vaate hetkeksi pyyhkeen sisälle jos se on liian märkä. Anna kuivua tasaisella pinnalla ja laita alle kuiva pyyhe imemään kosteutta. Katso, ettei vaatteesta tipu vettä parketille tai herkille lattiapinnoille.
Paras tapa säilyttää merinovillavaatteet

Villavaatteet kannattaa viikata hyllyille. Villaa ei kannata säilyttää eikä kuivata henkareissa, ettei vaate veny roikkuessaan.

Merinovilla on luonnon materiaali, josta tuholaiset, kuten koiperhoset tykkäävät. Voit laittaa kaappiin seetripuun paloja, joiden tuoksu pitää esim. kuoriaiset loitolla. Merinovillaiset vaatteet on hyvä säilyttää pidemmät ajat kaapissa vaatepussissa, jotta ötökät eivät pääse niihin käsiksi. 

Ahkeran käytön jälkeen villavaatteeseen muodostuu aina nukkaa, joka on helppo poistaa villakammalla. Kun nukkaa poistetaan säännöllisesti, sen muodostuminen vähenee villavaatteen vanhetessa, sillä suurin osa pienistä irtonaisista kuiduista on jo poistettu.


Mistä tietää onko merinovilla laadukasta?

Merinovillan laatua voi arvostella tuotteesta löytyvien sertifikaattien avulla. Voksin korkealaatuisilla merinovillaisilla lastenvaatteilla on RWS-hyväksyntä ja ne on tuotettu Öko-Tex 100-standardin mukaisesti, joten voit olla varma että ne ovat kestäviä, vastuullisia ja turvallisia.


Mitä tarkoitaa RWS-standardi?
RWS logo

RWS (Responsible Wool Standard = Vastuullinen Villa Standardi) on globaali vastuullisuusstandardi, joka valvoo lampaiden, työntekijöiden, sekä luonnon hyvinvointia lammasfarmeilla. RWS vahtii eläinten hyvinvointia, maatilojen työoloja, sekä biodiversiteetin suojelua maatilan toiminnassa. 

Standardia valvoo yleishyödyllinen yhteisö nimeltään Textile Exchange, jonka tavoitteena on edistää luonnollisten materiaalien vastuullista käyttöä tekstiiliteollisuudessa. Yhteisö myös seuraa RWS-sertifioitujen materiaalien kulkua tuotantoprosessin läpi. Responsible Wool Standard takaa villantuotannon tapahtuvan vastuullisesti ja valvotusti.

Voksin villavaatteet ovat RWS-hyväksyttyjä, joten voit olla varma, että niissä käytetyn villan tuotanto-olosuhteet ovat vastuulliset. Selaa Voksin villavaatevalikoimaa täältä.

Löydät lisää infoa RWS-standardista täältä.


Mikä on Öko-Tex 100-standardi?
Öko Text -logo

Öko-Tex on kansainvälinen tekstiilien testaus ja sertifiointijärjestelmä, jota käytetään varmistamaan vaatteissa käytettyjen kemikaalien turvallisuus. Öko-Tex 100 standardi takaa, ettei vaatteessa ole torjunta-aine, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä.

Voksin merinovillavaatteet ovat Öko-Tex 100 sertifioituja, joten voit olla varma vaatteiden turvallisuudesta lapsesi herkälle iholle.

Katso lisää Öko-Tex 100 standardista täältä.


Meiltä löydät lasten merinovillavaatteet

Lastentarvikkeen valikoimasta löydät Voksin pehmeät 100% merinovillasta valmistetut lastenvaatteet, jotka pitävät vauvan olon mukavana vuoden ympäri. Voksin Honeycomb-neuleissa on erittäin joustava neulos, joka auttaa luomaan täydellisen istuvuuden. Kaksinkertaisista Double Knit-neuleista saat täydellisen lapsen merinovillakerraston, joka pitää lämpimänä talvipakkasilla. Vaatteissa toistuvat ihanat murretut sävyt, joten voit yhdistellä niitä helposti. Meiltä löydät Voksin pehmeät villahaalarit, lämpöiset villapaidat ja -housut, sekä tossut, pipot, pannat ja lapaset.

Katso myös Lodgerin merinovillaiset söpöt vauvan ensilapaset ja rusettitossut, sekä pipot.


Merinovillatuotteet Lastentarvikkeesta