Lastentarvike Lastentarvike
Tickless punkkikarkotin
Vieraskynä: Miten liikkua raskausaikana - Nordic Fit Mama
"Punkkeja eli puutiaisia löytyy melkein koko maasta"

Punkkikausi on pian täällä, joten on aika suojautua punkeilta. Punkkeja eli puutiaisia löytyy melkein koko maasta ja niitä voi esiintyä esimerkiksi korkeassa ruohikossa, pusikoissa, heinikoissa, ja muualla luonnossa. Ennen kuin mökkikausi, luontoretket, ja pihaleikit alkavat kunnolla, lue tästä vinkit miten voit suojata lastasi punkeilta.

Miksi punkeilta pitää suojautua?
Punkit levittävät ikäviä tauteja: Borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta (TBE). Taudit voivat välittyä punkin pureman kautta, vaikkakin kaikki punkit eivät kanna tauteja. Punkkien määrät viime vuosina ovat olleet kasvussa. Ikävien tautien ja punkkien kasvavan määrän takia on tärkeää suojata itsensä ja lähimmäisensä punkin puremalta.
Miten voin suojata lapseni punkeilta?
  Tärkeintä on ennaltaehkäisevä suoja. Tähän auttavat:
 1. Pitkähihaiset ja -lahkeiset, vaaleat vaatteet. Vaate suojaa ihoa, jolloin punkki ei pääse tarttumaan ihoon. Laita sukat lahkeiden sisään, jolloin suljet “reitin” iholle kenkiä pitkin. Vaalean värisistä vaatteista on helpompi bongata punkki, sillä punkit ovat väritykseltään tummia ja kooltaan hyvinkin pieniä, jolloin vaaleaa taustaa vasten pieni ötökkä on helpompi huomata.

 2. Punkkikarkote. Suosittelemme myrkyttömiä vaihtoehtoja, kuten Tickless-laite, jota voit käyttää huoletta myös pienen vauvan suojaamiseen.Tickless-punkkikarkotin häiritsee punkin aisteja ultraääniaalloilla, jolloin punkki ei löydä “saalistaan” eikä osaa tarttua ihoon kiinni. Tickless-karkotin häätää punkit 1,5 metrin säteellä ja sen teho on tieteellisesti todistettu. Lue lisää laitteesta Tickless UKK-osiosta tai verkkokaupastamme täältä.

 3. Rokotteet. TBE-rokote kannattaa ottaa kun siihen on mahdollisuus ja kun lapsella on ikää tarpeeksi. TBE-rokote ei suojaa punkin puremaa tai borrelioosia vastaan, vaan ainoastaan puutiaisaivokuumeelta. Lue lisää THL:n sivuilta onko perheesi oikeutettu TBE-rokotteeseen osana kansallista rokotusohjelmaa.

Ennaltaehkäisyyn kuuluu myös n.k. punkkisyyni, jossa käydään läpi iho ja vaatteet mahdollisilta punkeilta. Pelkkä ihon tarkastus ei riitä, sillä punkki voi oleskella vaatteissa ja niistä myöhemmin tarttua ihoon. Ja tämän takia vaalean väriset vaatteet ovat mainio valinta - ne helpottavat punkkisyyniä. Jos punkki havaitaan ja poistetaan mahdollisimman pian, borrelioosin riski vähenee. Pidä punkkipinsetit mukana ja hanki sellaiset myös mökille. Lue punkkisyynin ohjeet täältä.

Punkkisyyni muistilista
Lapsilla punkin purema ilmeentyy ylävartalossa tai jaloissa. Pienillä lapsilla punkin purema löytyy usein niskan ja pään alueelta. Tarkista myös korvantaustat, päänahka, ja muut kohdat, mihin ei silmä osu hetimmiten.

TICKLESS UKK

Tickless Punkkikarkotin on ennaltaehkäisevä, myrkytön, kemikaaliton, ja hajuton punkinkarkotin. Tickless-karkottimen toiminta perustuu tietyn taajuuden ultraääniin, joista punkkien aistit häiriintyvät ja joista ne eivät pidä. Tällöin punkit pitäytyvät laitteesta ja sen kantajasta loitolla - tarkkaan ottaen 1,5 metrin päässä.

Miten ultraääni karkottaa punkin?
Ultraääniaalto toimii akustisen energian (äänen) välityksellä. Ultraääni häiritsee punkkia, jolloin se ei löydä “saalistaan”. Katso tältä Youtube videolta, miten punkki ei tartu ihoon kiinni kun Tickless on päällä ja lähettää ultraääntä.

Voiko lemmikit, ihmiset, tai muut eläimet luonnossa kuulla ultraäänen?
Punkkikarkottimen äänitaajuudet eivät ole kuultavissa ihmiskorville, lemmikeille kuten koirille, eikä muille luonnon eläimille, joten ne eivät myöskään häiritse ympäröivää luontoa.
Ultraäänitaajuudet: Tickless punkinkarkotin

Ihmiset kuulevat noin 20–20,000 hertz (Hz) äänet. Ja vaikka koirilla, kissoilla, ja muilla eläimillä on tunnetusti parempi kuulo kuin meillä ihmisillä, heidän korvansa eivät häiriinny Tickless-punkkikarkottimen taajuudesta. Koirat ja kissat kuulevat ultraääniä 35 KHz asti, missä Tickless laite lähettää taajuutta 40 kHz. Joten Tickless on myös turvallinen meidän muille rakkaille!

Onko Tickless Punkkikarkotin oikeasti tehokas?
Tickless on tutkitusti tehokas. Tickless punkinkarkottimessa käytetty teknologia tutkittiin perusteellisesti Camerinon yliopistossa, Italiassa. Kliinisen tutkimuksen tulos oli, että teknologia toimii kuten pitääkin - pitäen punkit loitolla.

Viimeisimmän tutkimuksen mukaan voidaan osoittaa, että Tickless oli 94% toimiva punkkeja vastaan.

Parhaan mahdollisen suojan saamiseksi, kehotamme käyttämään muitakin ennaltaehkäiseviä suojia, kuten yllä on listattu. Paikoissa, missä on paljon punkkeja, 100% suoja ei ole taattu. Tickless-laite ei myöskään sovellu punkkien poistoon.

Kuinka pitkä käyttöaika laitteella on?
Tickless Baby laitteen käyttöaika on noin 6-12 kuukautta ensimmäisestä aktivoinnista lähtien. Voit testata onko laite edelleen aktiivinen painamalla nappia: jos LED-valo välkkyy, käyttöaikaa on vielä jäljellä.

Miten punkkikarkotinta kuuluu kantaa? Voiko sen laittaa taskuun?
Tickless-punkkikarkote pitää olla n.s. näkyvällä paikalla, josta se voi lähettää ultraääntä tehokkaasti. Jos laite on taskussa, laukussa, tai muualla “sisäpuolella”, ultraäänen toisto häiriintyy eikä laite toimi toivotulla tavalla. Joten älä koskaan sujauta Ticklessia taskuun, vaan mieti sen sijaan mikä olisi sinulle sekä lapselle turvallinen ja kiva paikka:

Tickless punkinkarkotin tulee sijoittaa näkyvälle paikalle
 • Housujen vyölenkki
 • Kengännauhat / sandaalien tarrahihna
 • Takin / hupparin vetoketjun vedin
 • Repun kantokahva
 • Topin olkahihna
 • Turvakaukalon kantokahva
 • Rannekoru/-hihna
 • Avainnauha kaulaan
Hieman isommalle lapselle itse puettava Tickless-laite on kiva ja siitä tulee helposti osa ulos menemisen rutiinia - samalla tapaa kun laitetaan kengät jalkaa, sujautetaan Tickless päälle. Hanki mukava ja lapselle mieluinen rannehihna tai avainketju, jonka päässä Tickless roikkuu.

Katso lisää Tickless Punkkikarkottimesta täältä ja hanki lapsellesi punkkikarkote ennen punkkisesongin alkua.

Tickless punkkikarkotin Lastentarvikkeesta