Lastentarvike Lastentarvike

Turvaistuin Plus-testi

Turvaistuinta etsiessä, miettiessä, ja ostaessa törmää usein erilaisiin testeihin, joilla mitataan turvaistuimen mukavuutta ja turvallisuutta. Yksi seuratuimmista testeistä on Plus-testi, joka mittaa turvaistuimen turvallisuutta.
Plus-Testi turvaistuimille esittelyssä

Lyhykäisyydessään: Plus-testi on turvaistuimille tehtävä törmäystesti. Törmäystestillä mitataan erityisesti lapsen kaulan ja niskan alueelle syntyviä voimia etutörmäystilanteessa.

Plus-testi on täysin vapaaehtoinen testi. Plus-testi on kuitenkin tärkeä meriitti monelle turvaistuinvalmistajalle, jotka tuovat turvaistuimia Pohjoismaihin, sillä moni kuluttaja seuraa nimenomaan Plus-testin tuloksia valitessaan turvaistuinta. Tuloksella on suuri painoarvo Pohjoismaissa. Plus-testiin testattavaksi valitaan vain turvaistuimia - ei turvakaukaloita tai turvavyöistuimia. Kasvot menosuuntaan istuimet eivät ole läpäisseet Plus-testiä.
Turvaistuimien PLUS-testi mitta erityisesti kaulan ja niskan alueelle syntyviä voimia etutörmäystilanteessa
Mikä tekee Plus-testistä erityisen?
Miten Plus-testi suoritetaan?

Plus-testissä mitataan erityisesti niskan ja kaulan alueeseen kohdistuvia voimia. Plus-testissä testataan etutörmäystilanne 56,5 km/h vauhdissa.
Testi suoritetaan kovemmalla nopeudella kuin esimerkiksi EU:n R129-säännökset vaativat, sekä 100mm lyhyemmällä jarrutusmatkalla, jolloin törmäysvoimat ovat suurempia. Törmäysvoimat mitataan Newtoneissa, jotta törmäysvoiman suuruus voidaan mitata numeroina ja siten yksinkertaisesti päätellä hyväksyttävät turvaistuimet. Tällöin henkilö tai muu subjektiivinen organisaatio ei määrittele tuloksia, vaan numeraalinen raja.
Plus-testissä ei anneta arvosanoja. Sen voi joko läpäistä tai ei. Kuluttajan ei tarvitse tulkita tutkimustuloksia sen enempää.

Kuka testin suorittaa?

Plus-testauslaboratorio sijaitsee Ruotsissa ja testin suorittaa riippumaton Ruotsin tie- ja liikennetutkimusinstituutti eli VTI. Tässä testauslaboratoriossa testataan myös EU:n R129-turvaistuinstandardin mukaisesti turvaistuimia, joten puitteet ovat sen mukaiset. R129-turvastandardi korvaa vanhentuvan R44-turvastandardin. Jollei turvaistuin täytä R129-turvaistuinstandardin mukaisia vaatimuksia, kyseinen turvaistuin ei pääse myytäväksi Eurooppaan.
Voit lukea Euroopan R44 ja R129-turvaistuinstandardeista lisää tästä.
R129 vaatimukseen mukaan hyväksytyt turvaistuimet ovat käyneet mittavat testit ja täyttävät tiukat vaatimukset, mutta Plus-testi antaa lisäturvaa.

VTI:n testaukset ovat perusteellisia. He testaavat jo läpi päässeen turvaistuimen säännöllisesti ja tekevät myös yllätystestejä (eli testaavat tuotteen ilman, että valmistaja tietää).
Lue lisää VTI-testauslaboratoriosta tästä (englanniksi).

Pääsimme seuraamaan BeSafe Stretch -turvaistuimen Plus-testiä. Katso suoritus ja tulos tästä.
Tilaa BeSafe Stretch-turvaistuin tästä.

 

Turvaistuimien PLUS-testi esitelyssä