Lastentarvike Lastentarvike
Lastenvaunujen ja -rattaiden huolto ja kunnossapito
Lastenvaunujen ja rattaiden huolto on tärkeä muistaa tehdä vähintään kerran kuukaudessa

Aivan kuin autot tai pyörät, vaunut ja rattaat kaipaavat myös huoltoa ja rakkautta. Oli käytössä sitten uudet tai käytetyt lastenvaunut, yhdistelmävaunut, tuplarattaat, tai matkarattaat, ne kannattaa huoltaa säännöllisesti. Näin säilyy myös vaunujen jälleenmyyntiarvo, jotta voit halutessasi myydä ne eteenpäin lapsesi kasvaessa. Vaunuja suositellaan huoltamaan vähintään kerran kuukaudessa, käyttöasteesta riippumatta.

Tarkistus, puhdistus ja pienet huoltotoimet kuuluvat vaunujen ja rattaiden normaaliin ylläpitoon, mutta mitä kaikkea kuuluu viikottaiseen perushuoltoon ja miten tehdään vaunujen kuukausihuolto? Entä miten toimia jos vaunuihin tulee vika, tai pyörä puhkeaa? Lue Lastentarvikkeen vinkit vaunujen huoltoon, sekä säilytykseen ja korjaukseen.

Muista aina noudattaa vaunujen tai rattaiden mukana tulevia käyttöohjeita turvallisen käytön varmistamiseksi. Käyttöohjeista löydät tuotekohtaiset huolto- ja pesuohjeet.

Kun lastenvaunujen huolto tehdään säännöllisesti, samat yhdistelmävaunut kestävät koko lapsuuden ajan ja voivat säilyä perheessä sukupolvelta toiselle.

Vaunujen ja rattaiden huolto viikoittain tai aina tarvittaessa
1. Kuivaa ja pese vaunjen runko
Kuivaa ja puhdista vaunujen tai rattaiden runko mahdollisuuksien mukaan aina käytön jälkeen, varsinkin kostealla säällä. Etenkin alueilla, jossa käytetään talvella suolausta, sekä meri-ilmaston lähellä, on tärkeää putsata runko vähintään kerran viikossa kostealla puhtaalla rätillä ja kuivata se hyvin, ettei runkoon pääse muodostumaan pintaruostetta.

Runko puhdistetaan huolellisesti pölystä ja liasta vedellä ja miedolla pesuaineella. Rungon puhdistamiseen on hyvä käyttää joko pehmeää sientä tai liinaa. Älä käytä liuottimia tai hankausaineita. Mahdollisen pintaruosteen poistoon voi käyttää esim. auton vahaa tai kromin kiillotusainetta.

2. Puhdista vaunun kankaat
Pienet tahrat kannattaa pyyhkiä pois esim. haaleaan veteen kastetulla pehmeällä liinalla, johon on lisätty vähän väritöntä astianpesuainetta. Näin likatahrat eivät pääse pinttymään materiaaleihin ja kankaita ei tarvitse irrottaa ja pestä niin usein. Vaikeampien tahrojen poistoon voit käyttää hellävaraista Springyard Foam Cleaner puhdistusvaahtoa. Tarvittaessa irrota ja pese kankaat - katso tarkemmat ohjeet “Vaunujen kuukausihuolto” -kohdasta.

Pesun tai sateen jäljiltä märät kankaat on tärkeää kuivattaa huolellisesti hyvin tuuletetussa tilassa. Pidä kuomu ylhäällä, jotta kosteus pääsee haihtumaan

3. Imuroi rattaat ja tavarakori
Siinä vaiheessa kun lapsi nousee jo itse rattaisiin ja pois sekä syö rattaissa istuessaan välipalaa, on hyvä imuroida mahdolliset hiekat ja leivänmurut pois. Näin roskat eivät pääse kuluttamaan tai tahraamaan rattaiden pintoja. Tavarakorin voi irrottaa, jotta se on helpompi imuroida ja puhdistaa.

Vaunujen putsaus

Vaunujen ja rattaiden kuukausihuolto
Nämä ohjeet pätevät parhaiten Emmaljunga-vaunuihin ja -rattaisiin. Valmistajilla kuten Britax ja Cybex on omia vaunujen huolto-ohjeita, jotka voivat erota näistä ohjeista. Tarkista aina viime kädessä käyttöohjeista miten juuri sinun vaunujasi kannattaa huoltaa.

1. Vaunujen voitelu: voitele nivelkohdat ja liikkuvat osat
Tarvikkeet:
- Vesivaseliini
- Suihkutettava silikoniöljy tai vaseliinispray (vaseliini on pitkäkestoisempi)
- Valkovaseliini
- Paineilmaspray

Täältä löydät vaunujen voiteluaineet >>

Nappaa nyt huoltopaketti vaunuille - näillä tuotteilla onnistuu vaunujen voitelu, tahranpoisto, sekä kankaiden suojaus >>

Ohjeet:

  1. Irrota takarenkaat ja pyyhi akselitappi puhtaaksi palalla paperia. Lisää renkaiden keskiöön pieni nokare vettä kestävää vaseliinia ja asenna takarenkaat takaisin paikoilleen.
  2. Irrota eturenkaat ja putsaa akselit paperilla, sekä poista hiekat renkaiden lukkomekanismista. Putsaa samalla laakerit paineilmalla. Eturenkaiden pyörimistä auttaa kun suihkaiset rungon akselin päähän suihkutettavaa silikoniöljyä tai vaseliinispraytä. Kiinnitä eturenkaat takaisin.
  3. Suihkuta silikoniöljyä tai vaseliinispraytä vaunun kaikkiin niveliin ja liitoskohtiin, kuten esim. kasauslukkoihin. Voiteet leviävät paremmin niveliin kun suihkautuksen jälkeen “jumppaat” niveltä, eli kääntelet sitä eri asentoihin. Esim. työntöaisan nitinä lähtee suihkauttamalla silikonia palloniveliin ja säätämällä työntöaisan kaltevuutta eri asentoihin parin minuutin ajan, jolloin öljy levittyy kunnolla koko niveliin. Anna öljyn vaikuttaa hetki ja pyyhi loput pois pehmeällä nukkaamattomalla liinalla. Silikoniöljy voitelee jättämättä pintoja tahmeiksi, mutta öljy voi silti sotkea helposti, joten varo vaunun tekstiiliosia.
  4. Jos vaunussa on renkaiden keskiöihin kytkettävä jarru, voitele jarrupolkimen kummallakin puolella oleva ura huolellisesti valkovaseliinilla jokaisen huollon yhteydessä. “Jumppaa” taas jarrua pari kertaa päälle ja pois, jotta vaseliini leviää tasaisesti. Anna vaikuttaa hetki ja pyyhi loput pois pehmeällä nukkaamattomalla liinalla.


2. Lastenvaunujen kankaiden pesu
Puhdista pienemmät tahrat vaunujen tekstiileistä viikoittaisen huollon ohjeiden mukaan - tähän voit käyttää Springyard Foam Cleanser puhdistusvaahtoa. Jos lastenvaunujen kankaat ovat isomman pesun tarpeessa, useimmista vaunuista on mahdollista irrottaa kankaat pesua varten. Vaunukopan kankaissa on irrotusta varten vetoketju, kun taas ratasistuimen kankaissa voi olla vetoketjut ja/tai nepparit. Varmista tarvittaessa käyttöohjeesta kestävätkö kankaat konepesun.

Lastenvaunujen kankaiden pesussa tulee aina noudattaa vaunujen alkuperäisen käyttöohjeen pesuohjeita, jotka voivat vaihdella eri merkkien välillä. Kuivaa tekstiilit huolellisesti hyvin tuuletetussa tilassa, jotta niihin ei jää kosteutta ja kehity hometta.

Tarkista kankaiden pesun yhteydessä, että kaikki nepparit, vetoketjut ja mahdolliset tarranauhat ovat puhtaana ja kunnossa. Pesun jälkeen kankaat on hyvä käsitellä vettä ja likaa hylkiviksi. Käsittelyyn voit käyttää esim. Springyard Eco Proofer suojasuihketta. Muista tuulettaa vaunu huolellisesti käsittelyn jälkeen.


3. Vaunujen renkaiden huolto ja vaihto
Renkaiden ilmanpaine
Renkaita on kahdenlaisia: puhkeamattomat renkaat ja ilmakumirenkaat.

Puhkeamattomat renkaat ovat n.s. huoltovapaat, joten niille ei tarvitse tehdä erityisiä huoltotoimenpiteitä. Puhkeamattomien renkaiden sisällä on ilmakennoja, jotka pitävät renkaat hyvässä kunnossa ilman pumppaamista. Näitä renkaita ei tarvitse tarkistaa rengaspaineen tai reikien osalta. Putsaa vain renkaan uurteista kivet pois, sekä tarkista ja puhdista akselitapit kuten kohdassa 1. neuvotaan.

Ilmakumirenkaiden paine pitää tarkistaa kuukausittain - rengaspaine on hyvä, kun rengas tuntuu kovalta sormella kokeillen. Vaunut, joissa on ilmatäytteiset renkaat alkavat yleensä puoltamaan, kun yhden tai useamman renkaan rengaspaine on päässyt laskemaan.

Vaunujen renkaiden täyttö
Kun ilmakumirenkaat ovat liian tyhjät, pumppaa niihin ilmaa. Älä kuitenkaan koskaan laita renkaaseen sen kyljessä mainittua painemäärää. Ulkokumi kestää kyllä paineen, mutta renkaiden vanteet saattavat vioittua.

Renkaita voit pumpata huoltoasemalla, tai käsin Emma pumpulla, joka toimii useimpien ilmakumirenkaiden kanssa.

Jos ilmatäytteisen renkaan rengaspaine laskee usein, on todennäköistä, että sen sisäkumi on puhjennut.

    Testaa sisäkumi reikien varalta:
  1. Laita ilmaa renkaaseen ja rengas veden alle.
  2. Jos renkaasta tulee kuplia on sisäkumissa reikä.
  3. Jos sisäkumi on rikki kannattaa ulkokumi tarkistaa kiviltä, lasinsiruilta, ja piikeiltä erittäin tarkkaan. Tarkista ulkokumi myös sisäpuolelta.
  4. Vaihda renkaan sisäkumi ja/tai ulkokumi.

Vaunujen renkaan vaihto
Jos vaunun renkaat ovat rikki tai liian kuluneet, täytyy ne vaihtaa. Varaa aika lähimmän Lastentarvike myymäläsi huoltopalveluun ja vaihdamme renkaat puolestasi. Voit myös vaihtaa renkaan tai sisäkumin itse kotona.

Täältä näet videon, jossa neuvomme kuinka vaunujen renkaan vaihto tapahtuu.

Katso täältä Lastentarvikkeen rengasvalikoima, josta löydät esim. Emmaljunga Sento ja NXT90 vaunujen renkaat.

Kuinka kuljen vaunuilla lumessa, sohjossa ja muussa vaikeassa maastossa?

Vaunun pyörät lumessa ja sohjossa

Kun kostea lumi on erityisen tarttuvaa se voi pakkautua vaunun renkaisiin tehden kulkemisen hankalaksi. Lumi tarttuu renkaisiin kosteuden ja lämpötilan vaihteluiden vuoksi - kun renkaat liikkuvat lumessa, lumi pakkautuu kumimateriaalin ja lumen väliseen tilaan, joka jäähtyy nopeasti saaden lumen tarttumaan renkaisiin. Työntämisestä tulee raskaampaa, koska tarttunut lumi lisää renkaiden kitkaa ja vastusta.
Tälläisellä säällä anna vaunujen jäähtyä ulkona n. 20 minuuttia ennen lähtöä (esim. parvekkeella). Voit myös suihkuttaa renkaiden pinnalle silikonispraytä vähentämään kitkaa.
P.s. Jos mikään keino ei auta, voit harkita vaihtoa ilmakumirenkaisiin, joihin lumi ei tartu niin herkästi.
Lumisella ja sohjoisella säällä kulkemista helpottaa myös 360-astetta pyörivien etupyörien lukitseminen pelkästään eteenpäin osoittaviksi, jotta vaunut kulkevat vakaammin eivätkä heittelehdi sohjossa. Eri merkkisten vaunujen etupyörille on monia vaihtoehtoja, jotka tekevät vaunukävelyistä helpompia talvisäässä Esim. isommat pyörät.

Vaunujen vaihdettavat pyörät vaikeaan maastoon
Saatavilla on erityisesti vaikeaan maastoon suunniteltuja pyöräsettejä, kuten Cybex Priam etupyöräsarja maastoon, joka muuttaa Priamin vankoiksi maastovaunuiksi isommilla etupyörillä. Babyzen Yoyo rattaiden etupyöriin saat napsautettua pienet sukset, joilla lumessa kulkeminen on helpompaa. Emmaljungan Sento Max, Lux, ja NXT90 -vaunuihin löytyy  Emmaljunga Quad Kit pyörät ja akseli, joilla saat vaunun etupyörät muutettua kiinteiksi - näin pyörät eivät enää pyöri akselinsa ympäri, vaan pysyvät samassa asennossa myös vaikeassa maastossa tehden ohjauksesta helpompaa esim. lumessa, loskassa ja muhkuraisilla metsäpoluilla. Ole tarkkana valitessasi pyörät Sento vaunuillesi, sillä Sento Max ja Sento Lux -vaunuihin on eri Quad Kit-pyörät.

Kuinka säilyttää vaunut hyvässä kunnossa?
Suojaa lastenvaunut säältä
Säilytä vaunut lämpimässä ja hyvin ilmastoidussa tilassa aina kun mahdollista. Näin estät mahdollisen homeen ja muu kasvuston syntymistä vaunujen pintaan ja vuoreen.

Rattaiden kankaat kestävät hyvin UV-säteilyä, mutta valitettavasti haalistumatonta kangasta ei ole vielä keksitty. Vaunun tai rattaiden altistaminen auringon UV-säteilylle jättää kankaseen jälkensä, joten vältä vaunujen säilyttämistä suorassa auringon valossa pitkiä aikoja.

Sadevesi myös kuluttaa kankaita, sillä sateen mukana tulee erilaisia kemikaaleja, jotka pisarat nappaavat matkalla alas. Sadesuoja on tarpeen, kun vaunujen kanssa ulkoillaan sateella säännöllisesti. Muista poistaa sadesuoja käytön jälkeen, että vaunut pääsevät kuivumaan kunnolla.

Kätevä Emma Sadesuoja sopii yleisimpiin vaunu- ja ratasmalleihin, sekä matkarattaisiin. Täältä löydät eri merkkien omat sadesuojat, kuten Emmaljunga, Britax, Cybex, Stokke ja Bugaboo.

Vaunujen pyöränsuojat ja lattiasuoja pitävät lattiat puhtaana
Vaunujen renkaat ovat kumia ja sisältävät erilaisia kemikaaleja, jotka saattavat reagoida arkojen lattiamateriaalien kanssa. Uusista puhtaista renkaista voi myös jäädä jälkiä lattioihin. Käytössä renkaiden mukana tulee sisään hiekoitussoraa ja muita roskia, joten muistathan suojata lattiat vaunujen renkailta lattiasuojalla tai pyöränsuojilla - etenkin jos säilytät rattaita sisällä asunnossa.

Tarkista vaunujesi koko ostaessasi lattiasuojaa, jotta ne varmasti mahtuvat suojan päälle. Lastentarvikkeen valikoimasta löytyy esim. 120 x 80,5 cm kokoinen AddBaby lattiasuoja.

Emma pyöränsuojat käyvät 23-30 cm halkaisijan renkaisiin, ja ovat kätevät niin säilytykseen kuin vaunujen tai rattaiden kuljetukseen auton takakontissa.

Mitä voiteluaineita tarvitaan vaunujen huoltoon?
Lastentarvike suosittelee vaunujen huoltoon seuraavia voiteluaineita: Suihkutettava silikoni tai vaseliinispray vaunun niveliin ja liikkuviin osiin. Valkovaseliini jarrupolkimen uriin ja vesivaseliini takarenkaiden huoltoon.

Täältä löydät tarvikkeet vaunujen huoltoon kotona.

Miten korjata rikkinäiset vaunut?
Mikäli huomaat, että vaunut tai rattaat eivät toimi normaalisti, jokin osa on rikki, puuttuu tai on kulunut, Lastentarvikkeen huoltopalvelu auttaa. Soita tai meilaa lähimpään myymälääsi ja varaa aika rattaiden huollolle.

Myymälöistämme ympäri Suomea löydät ammattitaitoisen ja koulutetun henkilökunnan, jotka auttavat vaunujen huollossa. Tarvittaessa korjattava tuote saatetaan joutua lähettämään keskushuoltoon. Vantaan Variston myymälän yhteydessä on keskitetty huoltokorjaamo, jossa voidaan suorittaa vaativampaakin korjausta ja huoltoa. Variston arvioitu huoltoaika on 1-4 arkipäivää.

Tarvittaessa saat suoraan yhteyden huoltoon sähköpostitse: huolto@lastentarvike.fi.
Varmistetaan yhdessä, että vaunusi kestävät hyvänä mahdollisimman pitkään!

Löydä lähin Lastentarvike myymäläsi täältä >>

Jäikö vielä mietityttämään miten homma hoituu? Katso videolta huolto-ohjeet:

Löydä kaikki yhdistelmävaunut täältä >>

Löydä laaja vaunu- ja ratasvalikoimamme täältä >>